WEEKBLADEN

'Niemand hoefde trouwens medelijden te hebben met Lieuwe van Gogh'

Een pessimistische click, scheten die worden gedeeld en gedumpte voetballers. Wat is lezenswaardig deze week?

Lieuwe van GoghBeeld Vrij Nederland

'Als die fucking datum naderde, stonden de media steevast bedelend bij hem op de stoep, daaraan was hij inmiddels zo gewend dat hij niet eens meer de tijd nam om ze op de voicemail te laten uitspreken of om hun mails te lezen.'

De datum is 2 november, de dag dat in 2004 Theo van Gogh werd vermoord in Amsterdam. Zijn zoon Lieuwe, 13 jaar destijds, hield zich jarenlang verre van de media. Voor Mischa Cohen van Vrij Nederland maakte hij een uitzondering.

Van harte ging het niet. Hij deed het het om Doesjka van Hoogdalem een plezier te doen. Zij, een goede vriendin van zijn vader, maakte Een prettig gesprek met Lieuwe van Gogh, een film die zondag wordt uitgezonden op RTL 4.

Het gesprek met Vrij Nederland levert een bijzonder en vaak schrijnend verhaal op, een interview zonder citaten, geschreven in de derde persoon.

'Niemand hoefde trouwens medelijden te hebben met Lieuwe van Gogh, daar zat hij niet op te wachten. De moord en alles wat daarna kwam, had hem heel hard gemaakt. Een tijdlang gaf dat een pessimistische click, maar daarna wist hij voor honderd procent: als dit je niet heeft genekt, dan is er niets dat je nog zal nekken.'

Over de dood van een vader gaat het ook in een ander verhaal in Vrij Nederland. Actrice Charlotte Gainsbourg houdt het appartement nog altijd in de staat die het had toen haar vader er in 1991 overleed. Ze heeft er een privé-museum van gemaakt.

'Ik ben erg melancholisch. Een beetje te passéiste... Begrijpt u? Ik kijk te veel naar het verleden. Maar dat komt door de mensen die ik mis. Ik verloor mijn vader, mijn zus. Dat doet pijn.'

Een andere actrice, Annet Malherbe, brengt ons terug op aarde. Het interview, in Elsevier, moet het niet van de sfeer hebben. Aan het eind van een lange, intensieve dag is Malherbe 'korzelig'. Van haar komische talent is niet veel te merken, de stemming is 'streng, op het beklemmende af' en als het interview begint, gaat ze zitten met een blik 'alsof ze liefst een potje zou gaan vechten'.

Haar verklaring: 'Ik heb het wel een beetje gehad met alles.'

Het interview is desondanks de moeite waard. Malherbe vertelt onder meer over haar voettocht naar Santiago de Compostella. Ze was alleen. Of ze haar ervaringen onderweg nooit met iemand wilde delen, is de vraag.

Het antwoord: 'Delen? Delen? Daarmee moet het maar eens afgelopen zijn. Iedereen deelt zich helemaal suf tegenwoordig. Je kunt geen scheet laten of die wordt gedeeld.'

De eerste productie '25 jaar na de val van de Muur' staat in De Groene Amsterdammer. De rest, ook de kranten, zal spoedig volgen. Een andere blikvanger is een somber en onthullend verhaal over jonge Afrikaanse voetballers die door makelaars naar Europa worden gehaald, óók naar Nederland.

Jaarlijks zijn het er zo'n vijftienduizend. Veel van hen blijven noodgedwongen achter in Europa, komen in de illegaliteit terecht en leven op straat. 'Vroeger werden er aan de lopende band spelers gedumpt in Amsterdam. Nu is het minder. Maar het gebeurt nog steeds.

Elke donderdag: Wat is lezenswaardig deze week?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden