Nico had gelijk, met zijn vertederend keuterboertje

Afwisselend betuigen Stella Bergsma en Sylvia Witteman hun liefde voor Nederlandse woorden die je niet vaak genoeg meer hoort. Deze week: voor Nico.

Beeld anp

Zomerstop! Geen DWDD! Wat moeten we beginnen? Een tijd geleden zat mijnheer Van Dale er, hij vertelde over allerhande nieuwe woorden die in zijn boek werden opgenomen dit jaar. Decolleté-portemonnee, quinoakut.

Huisdichter Nico Dijkshoorn vond het maar niets. Hij verlangde naar mooie oude woorden. Woorden die in de vergetelheid dreigen te geraken. Nu heb ik alle letters even lief, maar toen hij in zijn gedicht een aantal woorden van weleer declameerde, gebeurde er iets met me. Die woorden weer op tv te horen. Nanotranen prikten in mijn ooghoeken. Mini-melancholie daalde over me neder. Keuterboertje, las Nico met gedragen stem. Schamper, fnuikond (sic), kielhalen, sjanker.

Hij heeft gelijk, riep ik tegen mijn beeldscherm. We mogen die woorden NOOIT vergeten! Herhalen en herhalen moeten we, tot er niets overblijft. Schamper, kielhalen. Als een toverspreuk moeten we ze prevelen. Keuterboertje, fnuikend. Als een mantra moeten ze gezongen. Sjanker, sjanker, sjanker. Daarom Nico, speciaal voor jou, noem ik ze ook hier weer. Het vertederende keuterboertje. Overzichtelijk, Nederlands, veilig. Het subtiele schamper. Rakelings. Alsof het je heel even aantikt en dan in je schaduw wegsluipt. Het spannende kielhalen. Toen ik op school leerde wat het was, wilde ik gekielhaald worden, al zou het mijn dood betekenen. De loopplank op. De blinddoek voor. Lekker op avontuur onder dat schip.

Het harde, bonkige van sjanker. Ook als je niet weet wat het betekent, wens je het je vijand toe. Fnuiken heb ik al een keer uitgebreid behandeld hier. En dan dat schit-te-rend geilzilte schaambokkel. Vettig op je lippen. Het eerste woordje wat ik zei als baby. Zo onterecht dat niemand dat meer kent. Herhalen moeten we die woorden! Telkens weer. Schamper, fnuikend, kielhalen, sjanker.

Ach Nico, kom vanavond met verhalen hoe die woorden zijn verdwenen, herhaal de letters honderd malen. Alle malen zal ik micro-wenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden