Theaterrecensie3 miljoen voetstappen naar Sicilië

Nhung Dam wandelde door de lockdown en schreef er een hartverwarmende solo over ★★★★☆

Tijdens de lockdown liep Nhung Dam dagelijks 20 kilometer en schreef toen deze hoop­gevende, soms grappige voorstelling.

null Beeld Jean van Lingen
Beeld Jean van Lingen

Als de wereld tot stilstand komt, kun je maar beter gaan lopen. Dat dacht actrice en schrijver Nhung Dam op 18 maart, toen ze door de coronamaatregelen noodgedwongen thuiszat. Haar Oerolvoorstelling was afgelast en ze zat opgesloten in dit land, in haar huis en in haar hoofd. Wandelen is de beste manier om je demonen te bestrijden: het werkt tegen depressie, helpt stress verminderen en is ook nog eens goed voor je billen, aldus Dam.

Dagelijks liep ze 20 kilometer rondom Amsterdam, drie maanden lang, tot ze in totaal 1.623 kilometer had afgelegd, een afstand van hier tot Rome. Daarna bedacht en schreef ze, samen met regisseur Koos Terpstra, de theatersolo 3 miljoen voetstappen naar Sicilië – een hoopgevende, soms grappige, soms ijdele voorstelling, waarin de coronacrisis een metafoor wordt voor een groot liefdesverdriet. De solo ging deze week in première op het George en Eran Zomerfestival in DeLaMar Theater en speelt daar nog tot en met 16 augustus.

Nhung Dam staat op het podium als gelijknamig personage en vertelt over de spullen in haar rugtas: een flesje water, een regenjas, een overlevingsgids, een onzichtbare bel, een beetje onzekerheid, luiheid, angst en zo gaat ze nog even door. Ze blijkt ook de nogal botte afscheidsbrief van haar ex met zich mee te zeulen. En daar gaat het hier om. Met hem maakte ze ooit een voetreis naar Rome, waarop met elke stap duidelijker werd dat ze niet bij elkaar pasten. In Rome verliet hij haar. Verslagen en verlamd bleef ze achter, ongeveer zoals de meesten van ons zich afgelopen maart voelden: alsof we abrupt verlaten waren door een geliefde. Hoe verder op zo’n moment? Nhung Dam geeft in deze hartverwarmende solo het antwoord: wandelen.

3 miljoen voetstappen naar Sicilië

Theater

★★★★☆

Door Nhung Dam en Koos Terpstra.

12/8, DeLaMar Theater, Amsterdam. Daar t/m 16/8 en volgend seizoen op tournee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden