NHK Symphony Orchestra brengt laaiend virtuoze Sjostakovitsj

Het NHK Symphony Orchestra uit Tokio overrompelt met een laaiend virtuoze Sjostakovitsj. Chef-dirigent Paavo Järvi smokkelt de Japanners naar de wereldtop.

Guido van Oorschot
Dirigent Paavo Järvi. Beeld Jean Christophe Uhl
Dirigent Paavo Järvi.Beeld Jean Christophe Uhl

Japanse orkesten, heet het, zijn machines. Ze spelen vlekkeloos, maar zonder gevoel. Een optreden van het NHK Symphony Orchestra in het Amsterdamse Concertgebouw zou dan ook puur voor de statistieken zijn: even klokken hoever Tokio achterloopt op de wereldtop.

Het was alvast slim van de Japanners dat ze Janine Jansen meenamen voor het Vioolconcert van Jean Sibelius. In de Grote Zaal viel geen lege stoel te bekennen. Als vanouds joeg Jansen hartstocht door de noten. Maar aan het eind van de avond, toen de Tiende symfonie van Sjostakovitsj z'n werk had gedaan, was de herinnering nagenoeg verbleekt. Janine Jansen, de wereldster, werd een voetnoot bij de triomftocht van een dreamteam.

Door de strijkers trok een gloed die kenners doorgaans lokaliseren bij de Wiener Philharmoniker. Berlijns was de bluf waarmee de altviolisten ragden. In het hol van de leeuw speelden de Japanners bovendien een Amsterdamse troef uit: hoe vingervaardig je ook bent, ijdeltuiterij is uit den boze.

NHK Symphony Orchestra, Klassiek, Sibelius en Sjostakovitsj. NHK Symphony Orchestra o.l.v. Paavo Järvi, met Janine Jansen (viool). 4/3, Concertgebouw, Amsterdam.

Laaiend virtuoos

De man die het orkest de wereldtop binnensmokkelt, heet Paavo Järvi (54). Hij stamt uit een dirigentenfamilie in Estland en werd opgekweekt in Amerika. Als chef van Japans beste orkest drukt hij sinds anderhalf seizoen de voetstappen van reuzen als Wolfgang Sawallisch en Herbert Blomstedt.

Järvi leverde een Sjostakovitsj af zoals die in Sovjettijden leek voorbehouden aan het orkest van Leningrad en zijn dirigerende dictator Jevgeni Mravinski: supergedetailleerd en laaiend virtuoos. De componist keek nu eens niet gekweld of cynisch uit de ogen. Noem het zen-Sjostakovitsj: voor een overspannen wereld is het een aanwinst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden