Ngozi Adichie: Beyoncé's feminisme is niet mijn feminisme

Ngozi Adichie heeft zich voor het eerst uitgesproken over het feminisme van Beyoncé, die in haar nummer ****Flawless gebruik maakt van feministische uitingen van de schrijfster. 'Het is niet mijn type feminisme, want het is een soort feminisme dat tegelijkertijd nogal veel ruimte geeft aan de noodzakelijkheid van mannen', zegt Adichie in een interview in de Volkskrant.

Aimée Kiene
Chimamanda Ngozi Adichie: 'Ik was geschokt over de hoeveelheid interviewverzoeken die binnenkwamen nadat het nummer was uitgebracht' Beeld Lakin Ogunbanwo
Chimamanda Ngozi Adichie: 'Ik was geschokt over de hoeveelheid interviewverzoeken die binnenkwamen nadat het nummer was uitgebracht'Beeld Lakin Ogunbanwo

Het was misschien wel één van de opmerkelijkste dwarsverbanden in de popcultuur van de afgelopen jaren: wereldster Beyoncé (35) die zich in haar nummer ****Flawless voor het eerst openlijk afficheerde als feminist. Dit deed ze door in het nummer teksten te laten horen uit de Ted-talk 'We should all be feminists' van Chimamanda Ngozi Adichi (39), schrijfster van bekroonde boeken als Een halve gele zon en Amerikanah. Met de Volkskrant sprak Adichie voor het eerst hierover.

In de maanden na de verschijning van het nummer was de grote vraag: wat vónd Adichie, wier roman Amerikanah opvallend steeg op de bestsellerlijsten, eigenlijk van deze samenwerking? Dat bleef onduidelijk, want in de interviews met de schrijfster sindsdien viel geen woord over Beyoncé, slechts minzame glimlachjes en 'geen commentaar'.

En zoals dat werkt bij grote sterren, konden de speculaties online beginnen: Is er een controverse? Is Adichie niet tevreden met de onverwachte reclame voor haar boek Amerikanah? Heeft ze contact met Beyoncé of niet? Lijdt haar imago onder de associatie met de seksueel geladen clips van Beyoncé? Adichie zweeg. Tot nu.

Een glashelder pleidooi voor totale gelijkheid

Chimamanda Ngozi Adichie is van mening dat gelijkheid alleen bereikt wordt als we er allemáál moeite voor doen. Lees het uitgebreide interview (+).

Tegen de Volkskrant, in gesprek over de Nederlandse vertaling van het inmiddels als essay verschenen We moeten allemaal feminist zijn en haar komst naar het Amsterdam Brainwash-festival in oktober, verklaart ze voor het eerst:

'Vooropgesteld: Beyoncé heeft natuurlijk toestemming gevraagd mijn teksten te gebruiken en ik heb zelf 'ja' gezegd. Ik vind haar geweldig en ik weet zeker dat ze de beste bedoelingen heeft. Daarbij, Beyoncé is een beroemdheid van de buitencategorie en met haar nummer heeft zij heel veel mensen bereikt die anders waarschijnlijk nooit van het woord feminisme hadden gehoord en die al helemaal mijn essay niet zouden kopen.

'Maar ik was geschokt over de hoeveelheid interviewverzoeken die binnenkwamen nadat het nummer was uitgebracht. Echt élke belangrijke krant ter wereld wilde met me praten over Beyoncé. Ik voelde zo'n weerstand (lacht hard), ik dacht: zijn boeken zó onbelangrijk voor jullie? Wat ik ook vreselijk vond, was dat ik overal las: nu kennen mensen haar eindelijk, dankzij Beyoncé, of: ze zal wel dankbaar zijn. Dat vond ik teleurstellend. Ik dacht: ik ben schrijver, dat doe ik al een tijdje en ik weiger het toneelstukje op te voeren dat nu blijkbaar van me verwacht wordt: 'dankzij Beyoncé is mijn leven voor altijd veranderd.' Daarom heb ik er weinig over gepraat.'

Tekst gaat verder onder de video

Commerciële redenen

Beyoncé werd toegejuicht vanwege haar 'coming-out' als feminisme, maar ze kreeg ook veel kritiek. Ze zou het begrip slechts om commerciële redenen omarmen en haar sexy outfits en oppervlakkige teksten zouden niet samen kunnen gaan met feministische ideeën. Adichie zegt daarover:

'Haar stijl is niet míjn stijl. Maar ik vind het wel interessant dat zij sinds een paar jaar stelling neemt in politieke en maatschappelijke kwesties. Ze beeldt een vrouw uit die haar eigen lot bepaalt, haar eigen ding doet, girlpower heeft. Daar ben ik erg van gecharmeerd.

'Maar het is niet mijn type feminisme, want het is een soort feminisme dat tegelijkertijd nogal veel ruimte geeft aan de noodzakelijkheid van mannen. Ik vind mannen geweldig, maar ik vind niet dat vrouwen alles wat ze doen moeten relateren aan mannen: heeft hij me gekwetst, vergeef ik hem, did he put a ring on my finger? Wij vrouwen zijn zo geconditioneerd om alles op mannen te betrekken. Als je een groep vrouwen bij elkaar zet, gaat het gesprek uiteindelijk over mannen. Als je een groep mannen bij elkaar zet, gaat het helemaal niet over vrouwen, die praten gewoon over hun eigen shit. Wij vrouwen zouden 20 procent van onze tijd aan mannen moeten besteden, want dat is best leuk, maar verder moeten wij het óók over onze eigen shit hebben.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden