Nézet-Séguin zet klassiek en pop mooi tegen elkaar af, maar kan de gedateerdheid van de compositie niet voorkomen

Bernstein | Mass

Bernstein Foto Bernstein

Yannick Nézet-Séguin stopt aan het eind van dit seizoen bij het Rotterdams Philharmonisch en gaat verder als chef van zijn twee andere orkesten: het Métropolitain de Montréal en het Philadelphia Orchestra. Alsof hij zijn switch naar de overkant van de oceaan wil onderstrepen brengt hij een cd uit met de meest Amerikaanse mis die je je maar kunt voorstellen, die van Leonard Bernstein, geschreven in 1971 en opgedragen aan John F. Kennedy.

Het is een theaterstuk voor zangers, muzikanten en dansers dat minstens zo vaak werd verguisd als geprezen en dat soms wat lijkt op Jesus Christ Superstar, de rockopera die in dezelfde tijd de wereld over ging.

Dit jaar wordt Bernsteins honderdste geboortedag herdacht – een mooie aanleiding om het twee uur lang durende stuk, waaraan de componist zo gehecht was op cd uit te brengen.

Nézet-Séguin zet met zijn Philadelphia Orchestra de tegenstelling tussen klassiek en pop, devotie en straatmuziek mooi tegen elkaar af, maar kan niet voorkomen dat de compositie zelf wat gedateerd aandoet. 

Leonard Bernstein, Mass, Yannick Nézet-Séguin, Deutsche Grammophon

Meer over