BladNew Scientist

New Scientist is onbegrijpelijk, op een goede manier

Wat is lezenswaardig deze week? Een bloedmooie foto van een zwart gat en een mediterraan dieet in New Scientist

New Scientist Beeld null
New Scientist

De foto van het zwarte gat in de kern van het sterrenstelsel M87, 55 miljoen lichtjaar hier vandaan: de redactie van New Scientist kan er, terugblikkend op 2019, niet omheen. Hoofdredacteur Jim Jansen benoemt de man wiens team de foto maakte, Heino Falcke, tot man van het jaar. De foto is ‘het meest iconische beeld van 2019’.

Daarover valt te twisten, dat weet ook Jansen wel. Wat hem ook over de streep trok was dat hij sterrenkundige Falcke voor New Scientist heeft geïnterviewd, samen met collega Ans Hekkenberg. Zijn conclusie na dat gesprek: behalve topwetenschapper is Falcke een begenadigd verteller en je kunt nog met hem lachen ook.

Het interview met hem is onbegrijpelijk, op een goede manier. Het gaat over de waarnemingshorizon van het zwarte gat waarvoor geldt dat alles wat er voorbij gaat, nooit meer terugkeert – zelfs licht niet. De schoonheid van de foto, met de ring rondom het zwarte gat, bracht Falcke even aan het twijfelen. ‘Stel je voor: je ziet de liefde met wie je al jaren brieven schrijft en ze is bloedmooi. Is dat dan echt zo? Of zie je wat je wilt zien?’

In de strijd om de coverfoto legde Falcke het af tegen een geduchte tegenstander, collega-sterrenkundige Brian May. Hij is in de eerste plaats de gitarist van Queen, en in de tweede plaats wetenschapper. Hier is het natuurlijk omgekeerd. Brian May is dr. Brian May.

Aanleiding voor twee stukken is een boek dat May schreef over bemande ruimteprogramma’s, Race naar de maan. Een interview ontbreekt. De man die hem deze maand wel sprak, voor de Volkskrant, kijkt in een column op de ontmoeting terug. Ter voorbereiding op het interview waagde Menno Pot zich aan het proefschrift van May. ‘Na twee zinnen voelde het al alsof ik het telefoonboek van Shanghai doornam.’

Dat gevaar bedreigt ook de lezer van New Scientist, maar over het algemeen weet de redactie de drempel laag te houden, bijvoorbeeld in een stuk uit het dossier ‘Voedingswetenschap onder vuur’ over biologisch voedsel. Dat zou, je hoort het vaak, meer vitamines en antioxidanten bevatten dan ander voedsel. De stelling blijkt op zijn minst twijfelachtig te zijn.

In het dossier wordt verder de vraag gesteld of een mediterraan dieet goed is voor iedereen, of we de afgelopen jaren inderdaad veel meer suiker zijn gaan eten en of het eten van minder zout beter is voor een mens. Spoiler: niets is weer eens wat het lijkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden