Neuroses van een op mannen beluste furie

De schrijvers van Emily, het toneelstuk van toneelgroep Toetssteen over de amourette tussen de kroonprins en 'zijn' Emily, hebben flink moeten fantaseren....

In Groot-Brittannië doen wildere verhalen over de koninklijke familie de ronde. De meest bizarre fantasieën stellen niets voor in vergelijking met de boeken die voormalige vertrouwelingen schrijven over de leden van het Britse koningshuis. Wie Fergie - haar verborgen leven leest, krijgt de indruk dat achter de façade van bowlerhats, zilver picknick-bestek en Brigg-paraplu's een wereld schuilgaat vol eenzaamheid en daaruit voortvloeiende neuroses.

Allan Starkie, de schrijver van Fergie, vertoefde enige tijd in de nabijheid van Sarah Ferguson, hertogin van York, ex-echtgenoot van prins Andrew. Ferguson komt in Fergie uit de verf als een op materie en mannen beluste furie.

'Ik zie Sarah, hertogin van York, nog altijd voor me hoe ze op haar mooist was: overrompelend in haar karmijnrode Ralph Lauren-japon en met haar fonkelende blauwgrijze ogen, haar hoogrode haar verrukkelijk contrasterend met de verbleekte grandeur van Buckingham Palace op een zomerse middag', schrijft Starkie op de laatste pagina. Het is een van wrok doortrokken compliment.

Starkie is naar eigen zeggen beetgenomen door de hertogin van York. Hij belandde in de gevangenis vanwege financiële malversaties, waartoe hij door de hertogin zou zijn aangezet. De Amerikaanse ex-militair leerde Fergie kennen in de woelige periode rond de scheiding van Andrew. Hij was haar raadgever, bemiddelde tussen de hertogin en haar lover John Bryan en begeleidde Fergie tijdens promotietours van Budgie, het door Ferguson gecreëerde helikoptertje dat voor het goede doel door een reeks kinderboeken vliegt.

Als Starkie achter de tralies moet, toont Fergie echter geen enkele interesse voor haar 'vriend'; zij blijft hem lastigvallen met verhalen over haar paard Heather Blaze, de stukgelopen relatie met John Bryan, en als ze even niet aan Bryan wil denken mijmert ze over haar escapades met Grand Prix-miljonair Paddy McNally en haar 'grote liefde' Steve Wyatt.

Als aan de volkswijsheid 'waar rook is, is vuur' enige waarde kan worden gehecht, dan is het leven van Fergie een koninklijke soap. Dat zij zich door paparazzi laat betrappen, terwijl haar minnaar in het bijzijn van haar kinderen aan haar teen sabbelt, kan gebeuren. Maar een prinses wier handel en wandel worden bepaald door nijd, lust en ijdelheid, en doorgaans een cocktail van deze ingrediënten, dient een halt te worden toegezegd, is de strekking van Starkies verhaal.

Zijn boek is een opsomming van glibberige faits divers; Fergie zou een voorkeur hebben voor harde seks, desnoods op de Chippendale-fauteuils waarin de namen van de prinsesjes Beatrice en Eugenie zijn geborduurd. Als de daad geen soelaas biedt, zoekt de hertogin haar heil bij handlezers en spiritualistische goeroe's. En de dagen waarop Fergie het helemaal niet meer ziet zitten, rest de haat jegens 'die blonde' (Lady Di).

Het moge duidelijk zijn; als er op West End ooit een toneelstuk komt over het leven van de hertogin van York, dan zal de opvoering ervan alleen toegankelijk zijn voor bezoekers van achttien jaar en ouder.

Ronald Ockhuysen

Fergie - haar verborgen leven. Allan Starkie, uitgeverij Alpha, ¿29,95, ISBN:90-5658-028-0.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden