Netflix steunt gebruikersprotesten als prijzen worden opgevoerd

Een recente uitspraak van het Amerikaanse Hof van Beroep geeft internetproviders de vrijheid geld te vragen voor het doorgeven van specifieke internetdiensten, bijvoorbeeld streamingdiensten die veel bandbreedte gebruiken. Mochten internetaanbieders dit doen, zal Netflix dit aankaarten bij de overheid en haar klanten oproepen te protesteren tegen hun internetaanbieder. Netflix laat weten niet te verwachten dat de internetaanbieders dit daadwerkelijk gaan doen, onder meer omdat netneutraliteit ook in Amerika veel aandacht heeft van publiek en politiek.

Hoofdkantoor van Netflix in Los Gatos, Californië. Beeld getty
Hoofdkantoor van Netflix in Los Gatos, Californië.Beeld getty

De netneutraliteit zorgt ervoor dat verschillende internetdiensten niet 'gediscrimineerd' kunnen worden. Dit kan door diensten te filteren, blokkeren en andere diensten voorrang te geven. Het Amerikaanse Hof van Beroep was vorige week van mening dat de Federal Communications Commission (FCC) die netneutraliteit op een andere manier moet handhaven en heeft een aanbeveling gedaan hoe de FCC de internetaanbieders kan reguleren.

Analisten zien Netflix in de problemen komen en zeggen dat het onvermijdelijk is dat de kosten van abonnementen in het land en misschien wel wereldwijd verhoogd worden.

Voorrang tegen betaling
Met de uitspraak van het Hof heeft internetprovider Verizon, die de zaak aanspande tegen de regels van de FCC, gewonnen. Aangezien er geen verdere regelgeving is op het gebied van netneutraliteit, zijn providers in de VS nu vrij om de kosten van verschillende diensten op een verschillende manier in rekening te brengen. Tegen betaling kunnen streamingdiensten deze voorrang krijgen.

In een verklaring liet het bedrijf weten dat ze verwachten dat de prijzen niet omhoog gaan. 'Het belemmeren van diensten en opvoeren van de kosten gaan ten koste van de kijkervaring van gebruikers. Als de kosten echt hoger worden, zullen wij heftig protesteren en zetten wij gebruikers aan hetzelfde te doen.' Met protesten hoopt Netflix genoeg druk te kunnen zetten om prijsverhoging tegen te gaan.

null Beeld ap
Beeld ap

Kijkervaring
De neutraliteit is vooral in de Verenigde Staten al jaren een heikel punt. Nu streamingdiensten als Netflix en Spotify populair zijn, moeten internetproviders meer data verwerken omdat de diensten veel bandbreedte gebruiken. Tegelijkertijd zien de providers de inkomsten niet gelijkwaardig toenemen.

Na vijf mislukte pogingen om de netneutraliteit te reguleren in de VS, besloot de FCC in 2010 deze taak op zich te nemen. De FCC werd toezichthouder van de zogeheten 'common carriage' waarin het transporteren van goederen, in dit geval internetgoederen en diensten, de verantwoordelijkheid werd van de commissie. De FCC besloot dat de verzorgers van de diensten niet mogen discrimineren tussen internetdiensten en dat alles op een gelijke manier in rekening moet worden gebracht.

De FCC werd vorige week door het Amerikaanse Hof van Beroep op de vingers getikt, omdat internetproviders volgens het Hof niet gezien kunnen worden als vervoerders van diensten.

Een tv-scherm toont het menu van Netflix. Beeld anp
Een tv-scherm toont het menu van Netflix.Beeld anp

Netflix in de problemen
Netflix verwacht zelf niet dat de kosten van abonnementen gelijk opgevoerd zullen worden. In een verklaring laat het bedrijf weten dat 'als de kosten al worden opgeschroefd, dit niet ten koste zal gaan van bestaande leden'. Analisten en deskundigen denken hier anders over. Een opeenstapeling van kosten die de afschaffing van netneutraliteit met zich meebrengt en een nieuwe kostenpost van 350 miljoen dollar zodat de dienst Disneyfilms gelijk na de bioscooprelease mag streamen, zullen Netflix in problemen brengen.

Volgens de analisten moet Netflix ontzettend veel nieuwe leden werven om de hoge kosten te kunnen blijven betalen en zal dat niet gaan als de abonnementen duurder worden voor deze nieuwe leden als gevolg van de nieuwe weg die de FCC als toezichthouder van de netneutraliteit moet inslaan. Het is daarom volgens de analisten een kwestie van tijd dat de abonnementskosten verhoogd worden. Iets wat landen buiten de VS ook kan treffen.

Prijsverhoging in Nederland
Volgens analisten zal Netflix daarom gaan beslissen om de kosten voor abonnees te gaan verhogen en zullen gebruikers wereldwijd - dus ook in Nederland - dat gaan merken.

De Nederlandse netneutraliteit is vanaf mei 2012 gewaarborgd in een Telecomwet. Nederlandse providers mogen websites of diensten niet blokkeren of belemmeren.

De Disney film Frozen. Beeld ap
De Disney film Frozen.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden