Net wat ingewikkelder dan anders

Uitgever Tirion noemt Ursula Ferrigno achter op haar nieuwe boek ‘een van ’s werelds meest favoriete Italiaanse koks’. In werkelijkheid is Ferrigno een vrouw die haar roeping heeft gevonden in wat je kookeducatie zou kunnen noemen: ze schrijft over (Italiaans) eten en verzorgt kook-masterclasses vanuit Londen, haar woonplaats....

Dat verklaart meteen waarom de recepten in haar boek Buonissimo net wat ingewikkelder zijn dan die in veel andere boeken waarin de basis van de Italiaanse keuken wordt behandeld: als je Ferrigno naast je hebt staan, kan er weinig misgaan. Verder is het een leuke, gevarieerde verzameling recepten zonder veel nieuwigheden, vooral aan te bevelen voor wie nog geen Italiaans kookboek in de kast heeft staan.

Minestra di lenticchie e pancetta, linzensoep met pancetta, voor zes personen. Doe 150 gram linzen in een grote pan en schenk er koud water bij tot ze ruim onderstaan. Voeg twee eetlepels olijfolie, een takje rozemarijn, twee gepelde tenen knoflook en drie gedroogde laurierblaadjes toe. Ferrigno wil er meteen zout bij doen, maar dat kan ook later – dan is de kans kleiner dat de linzen stuk koken. Doe het deksel op de pan en kook de linzen in een uurtje gaar op matig vuur; haal vervolgens de kruiden eruit.

Verhit twee eetlepels olijfolie in een grote pan met dikke bodem. Doe er een fijngesneden wortel, een gepeld en gesnipperd uitje, twee fijngehakte stengels bleekselderij, een takje rozemarijn en 100 tot 150 gram in dobbelsteentjes gesneden pancetta (buikspek) bij. Bak een minuut of tien op matig vuur en meng er een eetlepel tomatenpuree en een glas droge witte wijn doorheen. Laat vijf minuten inkoken.

Schep met een schuimspaan ruim de helft van de linzen uit de pan en doe ze bij het groenten-en-spekmengsel. Pureer de overgebleven linzen, samen met het kookvocht, met de staafmixer of de blender. Doe deze linzenpuree bij de rest; kook 20 tot 30 minuten door op laag vuur, roer af en toe, kijk of er zo nu en dan een drupje water bij moet – het is soep, geen dikke pap. Breng op smaak met zout en peper.

Henrico Prins

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden