BoekenSignalementen

Net verschenen titels van Dostojevski, Jeroen Siebelink en René van Rijckevorsel

De eerste romans van Jeroen Siebelink en Theo Engelen, een Bossche thriller, verzameld werk van Dostojevski, een ode aan kwetsbare musici en meer net verschenen titels.

signalement Beeld
signalement

Turbulente jaren in het leven van Dostojevski, tussen 1848 en 1859, toen hij werd gearresteerd, in een dwangarbeiderskamp zat en werd verbannen. Wonderbaarlijk genoeg schreef hij ook vijf romans, waaronder het lyrische Witte nachten, en twee onvervalste komedies die geen spoor vertonen van de moeilijkheden waarin hij verkeerde. Een van die twee, Stepantsjikovo en de mensen die er woonden, is zelfs de enige roman van Dostojevski met een onvervalst happy end. Dat hij ook ‘de meest feministische van alle Russische schrijvers’ is, blijkt uit zijn portretten van vrouwen; dikwijls gekwelde, maar geen zielige ­zielen. Dat schrijven de drie vertalers die tekenen voor dit tweede deel van de ­Verzamelde werken: Arthur Langeveld, Madeleine Mes en Gerard Cruys.

F.M. Dostojevski. Van Oorschot; € 45.

signalement Beeld
signalement

Terwijl vader Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk 2019 reeds heeft voltooid, is ook zoon Jeroen (1968) bevangen door schrijfkoorts. Binnen een maand na zijn interviewboek Vaders & zonen verschijnt zijn eerste roman, De oversteek, gebaseerd op uitvoerige research. Want in 1989 is een groep Nederlanders inderdaad op een jacht bijeengekomen om van New York naar Middelburg te zeilen. Het draaide uit op een ramp. Na zes dagen dobberden ze roerloos rond in de Atlantische Oceaan. ‘Je gelooft het niet, maar bijna recht onder dit bootje, op 3800 meter diepte, ligt de RMS Titanic.’ Om te kunnen laten zien wat er gebeurt met vijf mannen en een vrouw die zijn overgeleverd aan de elementen en aan elkaar, moest Siebelink een beroep doen op zijn verbeelding.

Jeroen Siebelink. Thomas Rap; € 19,99

signalement Beeld
signalement

De middelbare Bart loopt in Dublin zijn eerste Marathon, in de eerste roman van Theo Engelen (1950), hoogleraar historische demografie, kinderboekenschrijver en hardloper. Eenvoudig is het niet. ‘De regen viel nog steeds op Dublin alsof de zondvloed aanstaande was. Zijn schoenen waren doorweekt.’ Dat gaan blaren worden. ‘Hij voelt zich uitgeput, koud en vooral heel oud.’ Een jonge vrouw maakt zijn natte veters los. Dat dan weer wel.

Theo Engelen. Menuet; € 18,95

signalement Beeld
signalement

Geopolitiek, de Middeleeuwen, de Bossche couleur locale en het eerbiedwaardige, uit 1318 stammende genootschap de Zwanenbroeders: al deze elementen komen samen in de derde thriller van René van Rijckevorsel – die in 2015 de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut won met Tunis. In Zwanenbroeders gaat het om een roofmoord die, zo blijkt uit een enerverende climax in de Bossche Sint-Janskathedraal, niet is wat bijna alle betrokkenen denken.

René van Rijckevorsel. Prometheus; € 19,99

signalement Beeld
signalement

De eerste zinnen maken meteen duidelijk waar de auteur staat: ‘Ik ben opgeleid tot dokter, maar op een dag heb ik mijn witte jas uitgetrokken en ben ik gestopt met het voorschrijven van pillen. Ik wilde geen mensen meer beter maken. Ik wilde mensen langer gezond houden.’ David van Bodegom pleit in Ontpillen voor aanpassing van de leefstijl in plaats van het toedienen van medicijnen, met name bij verouderingsziekten die hij ‘een ongeluk in slow motion’ noemt: ‘Diabetes en hartinfarcten zijn net zo dodelijk als twee ­auto’s die op elkaar botsen. Het enige ­verschil is dat bij het ongeluk de auto’s in twintig seconden op elkaar botsen en dat het bij verouderingsziekten twintig jaar duurt voordat op de eerste symptomen de fatale klap volgt.’ Van Bodegom schreef eerder met Rudi Westendorp het boek Oud worden in de praktijk, over veroudering op het platteland in Ghana.

David van Bodegom. Atlas Contact; € 19,99

signalement Beeld
signalement

Esther van Fenema is violist en psychiater. In haar muziekpoli behandelt ze ­musici met psychische klachten, zoals podiumangst. ‘Wat de musicus extra bijzonder maakt, is het optreden’, schrijft ze in het voorwoord van Het ontstemde brein. ‘Voor velen betekent dat avond aan avond een topprestatie leveren, waarbij falen de grootst denkbare angst is.’ Ze legt uit wat voor mensen musici zijn, waar podium­angst vandaan komt en hoe je die kunt ­behandelen, en beschrijft voorbeelden uit haar praktijk. ‘Dit boek is een ode aan de musici die mij hun kwetsbaarheid lieten zien en daarmee hun unieke en ontroerende schoonheid.’

Esther van Fenema. Water; € 17,95

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden