BoekentipsSignalementen

Net verschenen titels: Luther voor leken, Hilary Mantel en Caeser in de Lage Landen

Kerkhervormer Maarten Luther voor leken, het levensverhaal van oorlogsmisdadiger Guus Kouwenhoven, de veldslagen van Caesar in de Lage Landen en andere net verschenen titels.

Redactie

Vier mensen vieren Kerst in Cornwall, in de roman Winter van Ali Smith, na Herfst het tweede deel van haar seizoencyclus, en vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer. De zoon van een van de vier, Arthur, zit in Londen ‘aan een openbare pc in wat ooit de naslagafdeling van de bibliotheek was en waar nu een bord boven de deur hangt met Welkom In De Ideeënwinkel’. Hij tikt het woord ‘art’ in, en daarna ‘is’, en daar komt het, het eerste antwoord van de populairste zoekacties: art is dead. Dan probeert hij het woord masochisme. ‘Masochisme komt niet boven als dood. Liefde daarentegen is beslist dood.’ In haar hedendaagse verhaal verwerkt Smith verwijzingen naar Dickens en Shakespeare.

Ali Smith; Prometheus; € 19,99 Beeld
Ali Smith; Prometheus; € 19,99

Een Franse bomenkenner, Paul Malegarde, wordt 70. Daarom, en omdat hij veertig jaar getrouwd is met de Amerikaanse Lauren, heeft zij een familieweekend in Parijs georganiseerd. Het regent aanhoudend, al twee weken, ‘als een zilveren sluier die het daglicht dempt’. De Seine dreigt buiten haar oevers te treden. Ook de emoties lopen hoog op, in De familiereünie, de nieuwe roman van Tatiana de Rosnay, die werd vertaald door Caecile de Hoog en Noor Koch. Het eerste wat zoon Linden opvalt, is dat zijn vader er heel moe uitziet. Verschrompelde huid, onnatuurlijk bleek. De ranke moeder is nog altijd verbluffend mooi. ‘De gluiperige tand des tijds heeft haar wat rimpels gegeven, maar die doen geen afbreuk aan de symmetrie van haar gezicht.’

Tatiana de Rosnay; Ambo Anthos; €19,99 Beeld
Tatiana de Rosnay; Ambo Anthos; €19,99

Om het wachten op het derde deel van de historische Cromwell-reeks van Hilary Mantel te veraangenamen, verschijnt haar roman Liefde verkennen uit 1995 in een herziene vertaling van Marijke Versluys. Carmel, Karina en Julianne, drie Engelse meisjes, gaan naar de universiteit. Margaret Atwood schreef destijds: ‘Als er al iets te klagen valt, is het dat we meer willen weten, want net als Carmel zelf had het boek best iets dikker mogen zijn.’

Hilary Mantel; Atlas Contact; € 21,99 Beeld
Hilary Mantel; Atlas Contact; € 21,99

Nog voor Brutus en zijn samenzweerders in 44 voor Christus in Rome toesloegen, had Caesar heel goed het leven kunnen laten in de Lage Landen. Tijdens een ‘bijna verloren veldslag’ wist hij op het nippertje aan de dood te ontkomen. Volgens nieuwe berekeningen sneuvelden er nergens zoveel van zijn soldaten als in de Lage Landen, zo schrijft oud-NRC-journalist Tom Buijtendorp in zijn Caesar in de Lage Landen. Onlangs trok hij aandacht met een 3D-reconstructie van het hoofd van Caesar, nu is er Buijtendorps zeer gedetailleerde uiteenzetting van alle slachtpartijen, offensieven en veldslagen van Caesar in ons deel van Europa.

Tom Buijtendorp; Omniboek; € 25 Beeld
Tom Buijtendorp; Omniboek; € 25

Hoe kan een getapte jongen uit Rotterdam uitgroeien tot een grote oorlogsmisdadiger, die inmiddels is veroordeeld tot 19 jaar cel? De journalisten Arnold Karskens en Henk Willem Smits beten zich vast in het levensverhaal van zakenman Guus Kouwenhoven. Die werd vorig jaar medeplichtig bevonden aan oorlogsmisdaden en wapensmokkel voor Charles Taylor. Die Liberiaanse leider ontketende een oorlog waarin naar schatting honderdduizend doden vielen. Kouwenhoven was zijn ‘partner in crime’, zo stellen de auteurs in Operatie Laat niets in leven. Zij willen een begin van een antwoord geven op de vraag ‘welke bijdrage Nederlandse zakenlieden leveren aan de ellende in deze wereld’.

Arnold Karskens, Henk Willem Smits; Q; € 20 Beeld
Arnold Karskens, Henk Willem Smits; Q; € 20

Door zijn vaderschap op latere leeftijd leerde kerkhervormer Maarten Luther (1483-1546) dat een vader niet per se ‘strikt, straffend en afstandelijk’ hoeft te zijn, zoals hij door toedoen van zijn eigen vader altijd had gedacht. Ook ‘teder, liefdevol en betrokken’ bleek mogelijk, zo bemerkte hij tot zijn verbazing bij zichzelf. De vroegtijdige dood van twee van zijn kinderen (vier anderen bleven wel in leven) bracht hem zelfs aan de rand van zijn geloof. In Luther voor leken biedt de kenner van het lutheranisme Sabine Hiebsch, tevens bijzonder hoogleraar in Kampen, dit soort inkijkjes in de kleurrijke persoon die Luther was.

Sabine Hiebsch; Vuurbaak; € 12,50 Beeld
Sabine Hiebsch; Vuurbaak; € 12,50
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden