Net verschenen titels: de nieuwe roman van Patrick Modiano, Hugo Horiot en Maarten Doorman

Elegante opstellen van Maarten Doorman, een nieuwe roman van Patrick Modiano, het klassieke Amerikaanse populisme en andere net verschenen titels.

null Beeld

Naarmate het leven vordert, plegen levenservaringen opgedaan in de jonge jaren belangrijker te worden. Dat lijkt in ieder geval op te gaan voor Patrick Modiano, die in Slapende herinneringen (Querido, € 17,99) zijn jaren zestig-verleden tot leven wekt. De vrouwen uit zijn leven, toen hij tussen 17 en 22 jaar oud zijn ‘tijd van ontmoetingen’ beleefde, keren terug bij de Franse winnaar van de Nobelprijs voor de Literatuur (2014), althans op papier. Ze hebben allen een hang naar spiritualiteit. De auteur zelf, pendelend tussen heden en verleden, toont zich zowel zijn zachte als humoristische kant.

Patrick Modiano (Querido, euro 17,99)

Meer dan tweeduizend jaar geleden vochten twee Romeinen, Cicero en Catilina, een machtsstrijd uit. De eerste kwam als winnaar tevoorschijn, de tweede wordt sindsdien afgeschilderd als een crimineel. Moderne politici, van Ted Cruz tot Thierry Baudet, gebruiken de naam Catilina als een synoniem voor slechtheid. In zijn bescheiden boekje De sluier van Cicero (Athenaeum, € 9,99) betoogt classicus Fik Meijer dat er ook anders tegen hem aan kan worden gekeken. Catilina is vooral het slachtoffer geworden van het imago dat Cicero hem heeft gegeven, vandaar de sluier.

Fik Meijer (Athenaeum, euro 9,99)

Historicus Wim Coster stelde zich voor een allerminst eenvoudige opgave: wie was ‘de wilde deerne’ die in de zomer van 1717 in de bossen bij Zwolle werd aangetroffen? Bijzonder is dat hij driehonderd jaar later met het antwoord weet te komen, na een lange speurtocht die hij als een ‘roadmovie op papier’ omschrijft. Niet alleen wie het meisje was, weet Coster in Het wolfsmeisje (Balans € 19,99) te verwoorden, maar ook verbreedt hij zijn verhaal tot andere wolfskinderen.

Wim Coster (Balans, euro 19,99)

Populistisch is in het Europese spraakgebruik synoniem met antidemocratisch, anti-elitair en anti-pluralistisch. De jonge historicus Anton Jäger (1994) wijst op de verwarring die deze veroordelende toon in de Verenigde Staten opwekt. Niemand minder dan Barack Obama toonde zich in 2016 ten overstaan van Europese journalisten geïrriteerd over de negatieve lading die zij routineus aan het p-woord toekenden. Vertrekkend vanuit het klassieke Amerikaanse populisme van de jaren 1890 analyseert Jäger in zijn Kleine anti-geschiedenis van het populisme de verschuiving van het populisme (De Geus, € 18,99) als een economische beweging naar de hedendaagse identiteitspolitiek. Hij spreekt van ‘historisch verlies’, want de originele populisten wilden een ‘gemeenschap van eigenbelangen’ opbouwen tussen zowel zwarte als blanke arbeiders, die samen met kleine landeigenaren de democratische controle over de economie opeisten. Dat economische programma ontbreekt ten ene male bij de hedendaagse populisten, inclusief Donald Trump. Hem populist noemen is dan ook, in Amerikaanse ogen, teveel eer.

null Beeld

Anton Jäger (De Geus, euro 18,99)

Hoe is het om autist te zijn? De Franse schrijver Hugo Horiot weet het indringend te beschrijven in De keizer, dat ben ik (Oevers, € 17,50). Hoe hij al vanaf zijn vierde heel boos kan worden, als iets hem niet aanstaat, zoals school. Maar ook hoe hij eindeloos gefascineerd wordt door wielen en buizen. In zijn autobiografische roman die in Frankrijk het debat over autisme heeft aangewakkerd, maakt Horiot voelbaar hoe het is met deze ontwikkelingsstoornis op te groeien.

Hugo Horiot (Oevers, euro 17,50)

null Beeld

Alweer een nieuwe aflevering in de onvolprezen serie essays ‘tegen de vertwittering van het debat’, bedacht door de filosofen Frank Meester en Coen Simon. De nieuwste heet Beminnen (Ambo Anthos, € 10) en is van hoogleraar filosofie en voormalig denker des vaderlands Marli Huijer. Aan de hand van Foucault onderzoekt ze de hedendaagse seksuele vrijheid. Die lijkt groot maar, schrijft Huijer: zorgt niet juist het vele spreken over seks dat we meer dan ooit gehoorzamen aan de maatschappelijke normen voor wat seksueel normaal en abnormaal is? ‘Geeft het niet veel meer vrijheid als mensen onderling, in hun relaties met elkaar, bepalen hoe ze beminnen en bemind worden?’

Marli Huijer (Ambo Anthos, euro 10)

Opstellen, noemt Maarten Doorman de stukken die hij bundelde in Dichtbij en ver weg (Prometheus, € 19,99), maar dat is een te huiswerkerig woord voor zijn elegante en altijd licht ironisch getoonzette verhalen over kunst, filosofie en literatuur. Doorman scheurt van Henri Bergson naar de macht van recensenten naar de diergedichten van Apollinaire. De eerste zinnen van het eerste opstel: ‘De laatste vakantie met je ouders, dat is denk ik net zoiets als met pensioen gaan. Of als scheiden. Je wilt afstand doen van het verleden en dat lukt niet zonder een belangrijk deel van jezelf weg te gooien. Was het maar vast volgend jaar.’

Maarten Doorman (Prometheus, euro 19,99)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden