Net iets te veel overpeinzingen in Eric van Sauers' nieuwe show

Interessante vraagstukken, maar bij al het lief en leed verliest Eric van Sauers in zijn nieuwe tour de humor wat uit het oog. Van Sauers vertelt beeldend en geanimeerd, maar is minder sprankelend dan in zijn vorige show.

Cabaretier Eric van Sauers in De Lief en Leed tour Beeld Jaap Reedijk
Cabaretier Eric van Sauers in De Lief en Leed tourBeeld Jaap Reedijk

Cabaretier Eric van Sauers is in de ban van de longevity, oftewel het langere leven. Verouderingsexpert Andrea Maier heeft gezegd dat mensen in de nabije toekomst wel 140 jaar oud zouden kunnen worden. Dat roept allerlei vragen op bij de 53-jarige Van Sauers: als er een 'ouderdomspil' komt, zou hij die dan nemen? En wat als je een chronische oorsuis krijgt, nét nadat je weet dat je nog een eeuw te leven hebt?

Het zijn boeiende vraagstukken die Van Sauers aansnijdt en zoals we gewend zijn, weet hij het beeldend en geanimeerd te vertellen. Maar hij dreigt de humor wel een beetje uit het oog te verliezen in deze nieuwe show, die net iets te veel ernstige overpeinzingen bevat. Naast het ouder worden behandelt Van Sauers ook nog geweld tegen kinderen en ernstige ziekten.

De Lief en Leed Tour

Cabaret
Door Eric van Sauers
Regie: Koos Terpstra
In De Kleine Komedie Amsterdam, 22/11
Tournee t/m 31/5

Bij elkaar opgeteld is dat nogal veel lief en leed. Daarbij valt op dat Van Sauers actuele kwesties als #MeToo en de Zwarte Pietendiscussie wel aansnijdt, maar er weinig origineels over weet te zeggen.

Het maakt deze show minder sprankelend dan de geslaagde voorganger Eric van Sauers ontroert (2015), waarin hij ook al uitgebreid inging op de verschillende levensfasen. Die originele kijk op het leven schijnt ook nu bij vlagen door, zoals in een fraai verhaal uit zijn jonge jaren over een romantisch bedoeld vaartochtje met een meisje, of wat er zou zijn gebeurd als Van Sauers' voorouders niet naar Suriname waren verscheept, maar in Afrika waren gebleven en Eric was opgegroeid in Ghana. Maar in deze Lief en L eed Tour is niet elke overpeinzing even opzienbarend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden