GadgetdeskNest Wifi

Nest Wifi is niet de oplossing voor al uw wifiproblemen (maar u kunt er wel mee praten)

Nest Wifi van Google is een strak vormgegeven kastje.Beeld Google

Een paar jaar geleden was het nog een curiosum: een mesh-wifinetwerk. Dit is een thuisnetwerk van minimaal twee kastjes waarmee overal in huis een snel en stabiel wifinetwerk kan worden gemaakt. Zonder kabels en zonder gebrekkig functionerende versterkers.

Google was er destijds, alweer ruim drie jaar geleden, vroeg bij met zijn Google Wifi. Recent heeft het bedrijf een nieuwe generatie op de markt gebracht, dit keer onder de naam Nest Wifi. Het door Google overgenomen Nest was tot nu toe alleen bekend vanwege de deurbellen, thermostaten en camera’s. En nu dus ook van de wifiset.

Een aantal zaken is hetzelfde gebleven bij het nieuwe setje: het gebruiksgemak vooral. Het installeren van het nieuwe wifinetwerk is met behulp van de Google Home-app kinderspel. Een basisset bestaat uit een router en een punt. Die router heeft een groter bereik (25 procent meer volgens Google) dan de vorige. Het andere kastje heeft een tastbaardere wijziging. Dit is namelijk een wifipunt en een praatpaal in één.

Dat betekent dat het wifipunt vragen kan beantwoorden (‘Wat voor weer wordt het?’, maar ook: ‘Hoe snel is mijn internet?’) en muziek of podcasts kan afspelen. Wie nog geen praatpaal in huis heeft en dat wel wil, kan hier zijn voordeel mee doen.

Het wifi-punt met ingebouwde speaker (links) en de router (rechts)Beeld Google

Ook fijn: Nest Wifi kan vanaf de grond als nieuw wifinetwerk worden ingesteld, maar ook aan een bestaand Google Wifi-netwerk worden toegevoegd. Dat scheelt veel gedoe omdat alle apparaten in huis gewoon met het bestaande netwerk blijven werken. Voor huizen waarin bijvoorbeeld op zolder toch een extra wifipunt nodig is voor beter bereik, is Nest Wifi een ideale optie. In dat geval volstaat één los punt. De vormgeving is overigens gewijzigd. Niet meer de cilindervormige puck, maar een ronder apparaat. De afmetingen zijn nog altijd compact.

Via de wifi-app kan de gebruiker zaken regelen als ouderlijk toezicht, een gastnetwerk of bepaalde apparaten tijdelijk uitzetten.

Is het daarmee de ideale oplossing voor al uw wifiproblemen? Dat niet. Allereerst zijn mesh-netwerken sowieso flink aan de prijs, en Google is daarin geen uitzondering. Er zijn zelfs goedkopere mesh-setjes op de markt, die dan overigens wel inleveren op het gebied van gebruiks- en installatiegemak. Verder is het jammer dat Google beknibbeld heeft op de ethernetpoorten. De router heeft er ééntje en die is om verbinding te leggen met het modem. Wie een kabel in zijn wifipunt wil steken, komt bedrogen uit. De vorige generatie deed dat beter.

Tot slot is Nest Wifi niet voorbereid op de volgende generatie wifi (Wifi 6). Dat probleem is nu nog niet urgent, maar kan dat ooit wel worden als er meer apparaten op de markt komen die daarmee werken.

Nest Wifi: Router en punt: €259. Losse router: €159. Los punt: €139

Lees ook:

De grenzen van het wifinetwerk zijn de afgelopen periode in menig huishouden flink opgezocht. Wat kun je doen om je wifi te verbeteren? Vier manieren getest.

Een wifi-versterker ontworpen voor de Bewust Digibete Burger, maar alleen voor KPN-klanten

Dit schreven we in 2017 over Google Wifi: snel wifi-netwerk zonder haperingen is een feestje

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden