Nergens Veilig is actueel, maar niet verontrustend

Het is te prijzen hoe Van Rooijen actuele thema's opzoekt, maar verontrustend wordt de voorstelling niet.

null Beeld Joost de Haas
Beeld Joost de Haas

Is Peter van Rooijen te vertrouwen? Dat is de vraag die de 32-jarige cabaretier, die een lange zwarte baard liet groeien, aan het begin van zijn tweede solo opwerpt en pas aan het einde beantwoordt. Van Rooijen vertelt dat hij door die baard met wantrouwen wordt bekeken, maar hij verzekert ons dat hij geen moslimextremist is. Bovendien: het gevaar komt altijd uit onverwachte hoek, dus juist de mensen zónder baard zouden verdacht moeten zijn. Van Rooijen zelf wantrouwt ook alles en iedereen. Als de lichttechnicus roept 'Peter, dat is gewoon water hoor', juist dan laat Peter het glas staan.

Muziek

Het is te prijzen hoe Van Rooijen de ongemakkelijkheid opzoekt en heeft geprobeerd actuele thema's als veiligheid en kwetsbaarheid in zijn cabaret te verwerken. Toch wordt deze voorstelling niet verontrustend en ook niet heel grappig, daarvoor komen er te veel sketches, liedjes en een-tweetjes met toetsenist Anne Punt voorbij die hun doel missen. Waar Van Rooijens metahumor in zijn debuut Wat doe ik hier? (2013) erg geslaagd was, zijn de verrassend bedoelde momenten in Nergens veilig - licht dat uitvalt, een persoonsverwisseling - behoorlijk flauw.

'Als het ongemakkelijk wordt, dan is er altijd nog de muziek', zegt Van Rooijen, die bij collectief Het Nieuwe Lied en theatergroep Circus Treurdier bewees tot de getalenteerdste liedjesschrijvers van zijn generatie te behoren. De mens is slecht en Het enge kind zijn inderdaad sterke liedjes, maar ze zijn afkomstig uit eerdere voorstellingen, een zwaktebod.

Zo kijk je naar een reeks goede thema's en aanzetjes die onbevredigend zijn uitgewerkt. De onthulling aan het slot, waarin Van Rooijen zijn ware aard toont, voelt dan eerder als een ongepaste grap dan als een slimme clou.

Nergens veilig
Cabaret
door Peter van Rooijen.
Regie-advies: Jeroen Woe.
10/12, Theater Bellevue Amsterdam.
Tournee t/m 31/1.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden