Neil Young geeft al zijn muziek gratis weg - nou ja, bijna alles

Alle muziek van Neil Young, gratis te beluisteren. Nou ja, bijna alles dan Niet-uitgebracht werk ontbreekt op neilyoungarchives.com.

Sinds een paar dagen is het complete audio- en videoarchief van Neil Young voor iedereen toegankelijk. Foto neilyoungarchives.com

Sinds een paar dagen is het complete audio- en videoarchief van Neil Young voor iedereen toegankelijk. Althans, dat meldt de 72-jarige zanger en gitarist in een brief op neilyoungarchives.com. Liefhebbers kunnen inderdaad gratis alle uitgebrachte platen van de Canadees beluisteren. Maar de site, die sinds 1 december is opengesteld, stelt niet zijn niet-uitgebrachte albums beschikbaar.

Het eerste wat een beetje Neil Young-fan doet is natuurlijk op zoek gaan naar fameuze, nooit verschenen albums als Homegrown (1975) en Chrome Dreams (1977). Die staan wel keurig vermeld op de handig met de muis te volgen tijdlijn, maar wie op de icoontjes klikt, komt in een leeg bestand terecht.

Daar waarschuwt Young eigenlijk al voor. De site is niet af en wordt vaak ververst, belooft hij. Alles wat niet eerder officieel is uitgebracht zit nog achter slot en grendel, maar wat hij zelf al eerder heeft gearchiveerd is nu nog makkelijker dan voorheen te ontsluiten.

Vooral smullen is het van het materiaal uit de jaren 1963-1972, dat Young in 2009 al verzamelde voor de multi-dvd- en blu-raybox Archives Volume 1. Wie een liedje aanklikt op de site, die fraai als oude archiefkast is vormgegeven, ziet systeemkaartjes met keuzen als memorabilia, foto's of pers. Het is makkelijk scrollen langs de albums en de teksten komen desgevraagd met een enkele klik op het computerscherm, getikt met een schrijfmachine op ouderwets papier.

Veel liedjes uit deze periode gaan ook vergezeld van een videoclip waarop Young het nummer uitvoert, of soms alleen maar inleidt.

Ook staat er een filmpje op dat eind vorig jaar ineens op YouTube verscheen. In het videofragment van een kwartier brengt Young begin jaren zeventig een bezoek aan een platenzaak en stuit daar op een paar bootlegs van zichzelf.

De scène die zich dan ontspint, is goud waard. Young gaat in gesprek met de winkelbediende, die hem niet herkent; het is een paar maanden voordat de zanger in 1972 een wereldhit krijgt met Heart of Gold. Rustig maar gedecideerd stelt de zanger dat hij de zonder zijn toestemming vervaardigde platen uit de winkel mee naar huis neemt. Ze komen hem namelijk rechtmatig toe, vindt de maker van de muziek.

(De tekst gaat verder onder de video.)

Hopelijk wordt de site snel aangevuld met meer dergelijke filmpjes. Young lijkt met zijn team nog altijd bezig de jaren zeventig verder te archiveren voor de box Archive Volume 2, die hij al jaren geleden heeft beloofd.

Grote kans dat dit materiaal nu allemaal exclusief op de nieuwe site verschijnt, maar het is niet uitgesloten dat fans tegen die tijd moeten betalen voor het materiaal op neilyoungarchives.com. Hoeveel is nog onduidelijk. Hoe meer gebruikers hoe lager de abonnementskosten, stelt Young in zijn welkomstbrief.

Voorlopig kost het allemaal niets en klinkt het Xstream-systeem waarop de hele Young-catalogus te beluisteren valt ook nog eens beter dan andere streamingsites.

Meer over