Negen monumentale tips

De Open Monumentendag legt dit jaar het accent op monumentale scholen. Bijna vierduizend monumenten zijn volgende week zaterdag opengesteld, waaronder ongeveer driehonderd schoolgebouwen....

* De Buitenschool aan de Bosweg in Arnhem. Van daaruit leidt een wandelroute naar andere scholen in de stad, waaronder het Stedelijk Gymnasium.

* Scholengemeenschap Jan van Brabant, Molenstraat 191 in Helmond. De school is 130 jaar oud en daarmee de eerste Rijks-HBS in Zuidoost-Brabant.

* De maritieme De Ruijterschool aan de Boulevard Bankert 154 in Vlissingen. Ook deze school is oorspronkelijk een Rijks-HBS.

* De voormalige Latijnse school in de librije van de Grote Kerk in Edam. De school bestond uit één lokaal. Kostbare boeken zijn vastgeketend aan de banken.

* De Rijks-HBS aan de Grote Kruisstraat 1 in Groningen. Het gebouw stamt uit 1864 en was de eerste Rijks-HBS in Nederland.

* De Webster University aan de Boommarkt in Leiden. Het gebouw is voltooid in 1870 naar een ontwerp van architect J. Schaap.

* De Vondelschool aan de Jonkerweg in Hilversum, een ontwerp van de architect W. Dudok.

* Het gymnasium Haganum aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Het neo-klassieke gebouw stamt uit 1907. Ook het Dalton College aan de Aronskelkweg 1 is zaterdag open. 'Het Dalton' stamt uit 1933 en is ontworpen door de architecten Brandes en Van der Zwart.

* De voormalige christelijke school Rehoboth, Oude Kerkhof 11 in Sneek. Naast de school is in Sneek ook een drabbelkoekfabriek open.

De stichting Open Monumentendag, Herengracht 474 in Amsterdam heeft enkele weken geleden het boekje Monumentale Schoolgebouwen gepubliceerd. Het kost zes gulden en is ook verkrijgbaar bij de ANWB en de meeste VVV's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden