Neêrlands helden zijn bijna jarig

Alle bladen hebben al aandacht aan hem besteed, maar het stuk dat de historicus prof. dr. A. Th. van Deursen in Opinio aan Michiel de Ruyter (1607-1676) wijdt, spant qua historisch inzicht beslist de kroon....

Gijs Zandbergen

De zeeheld is niet het enige feestvarken. Op 25 april wordt Johan Cruijff 60 en om dat te vieren, heeft De Groene Amsterdammer Pieter van Os de drie Amerikaanse jaren van de voetbalmessias laten beschrijven. Over twee weken verschijnt een 240 pagina’s dik evangelie over J.C.’s goede werken aldaar, maar het uittreksel in De Groene mag er alvast zijn. Daarin geen kwaad woord over Cruijff, die urenlang zou hebben omgereden om op tv tien minuten gratis over voetbal te praten. Misschien een tip voor de NOS, die op 21 april een documentaire uitzendt over ‘Cruijffje in Amerka’. Daarin zitten opnamen van Wouter Kurpershoek, die met een foto van Cruijff door New York loopt en niemand tegenkomt die kan zeggen wie die magere man op de foto is.

Amerikanen zijn namelijk niet zo voetbalminded. Net zoals Nederlanders niet zo footballminded zijn, al mogen we ons verheugen in de Amsterdam Admirals. Blijkens een reportage in Elsevier zijn die aan het trainen in Florida. Het team telt twee Nederlanders, eentje van 147 en eentje van 100 kilo. De andere Admirals zijn Amerikanen, die op z’n Cruijffiaans van april tot eind juni ontwikkelingswerk komen doen. Dat worden drie intensieve maanden, maar wellicht krijgen ze de mogelijkheid een kijkje te nemen in de wijk IJburg in Amsterdam. De Vinexwijken hebben een slechte reputatie, mede door de boeken van Helen van Royen en Saskia Noort, of door de televisieserie Desperate Housewives. In werkelijkheid is het leven in een Vinexwijk echter veel plezieriger dan bovengenoemde dames voorstellen. Er zijn speeltuinen, vriendelijke buren, mooie huizen en de auto’s rijden er langzaam. Dat maakt het Vinexwonen tot een feest. Wie weet, gaat het imago van de wijken nog eens flink vooruit. Dat kan zomaar gebeuren, want andersom gebeurt het ook. In HP/De Tijd een (te) lange reportage over de populaire, chique wijk Upper East Side in New York, die uit de gratie aan het raken is. De andere onderwerpen in HP/De Tijd gaan voor een groot deel ook over vergankelijke zaken: de toekomst van de kranten, het einde van de non-figuratieve kunst en het gesukkel en mislukken van allochtone politici.

Dat autochtone politici ook kunnen mislukken, staat te lezen in Vrij Nederland. Voor degenen die geen tijd hebben om naar de Wouter Tapes op tv te kijken, wordt in twaalf pagina’s het rampjaar van Wouter Bos beschreven. In evenveel pagina’s, maar met minder foto’s en meer (uitputtende) tekst wordt getuige-deskundige Ruud Bullens gefileerd. Zijn blunders in de Schiedamse Parkmoord blijken te passen in een hele reeks.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden