Neef Dietrich en nicht Uta roeren zich in erfeniskwestie Gurlitt

Het Kunstmuseum in Bern.Beeld epa

Twee weken voordat Kunstmuseum Bern beslist of het de omstreden erfenis van Cornelius Gurlitt aanvaardt, roeren zich plotseling een neef en een nicht van de Duitser. Dietrich Gurlitt en Uta Werner gaven woensdag een verklaring uit via een advocaat waarin zij melden dat zij zich voorbereiden op een eventuele verwerping van de nalatenschap door het Zwitserse museum.

Als dit gebeurt, zijn zij de nieuwe erfgenamen van Gurlitt. De 95-jarige broer en diens 86-jarige zus beloven in dat geval dat zij alle roofkunst in de collectie-Gurlitt zullen teruggegeven aan de oorspronkelijke Joodse eigenaren of hun erfgenamen. De twee hadden een Joodse moeder en stellen dat ook zij hebben geleden onder het nazi-bewind.

Zij willen ook dat de entartete kunst in de verzameling permanent wordt tentoongesteld in een Duits museum. Het gaat om 460 kunstwerken die door de nazi's uit Duitse musea zijn weggehaald vanwege hun 'verderfelijke' karakter en vervolgens stiekem aan de vader van Cornelius Gurlitt zijn verkocht.

Deze Hildebrand Gurlitt was een kunsthandelaar die in 1956 overleed. Zijn verzameling met meer dan 1.500 kunstwerken werd door Cornelius Gurlitt in het geheim bewaard in twee huizen. Het bestaan ervan kwam aan het licht toen justitie in 2012 een inval bij hem deed vanwege een verdenking van belastingfraude.

Laatste wens

Na de dood van Cornelius Gurlitt op 6 mei van dit jaar bleek dat hij al zijn bezittingen had vermaakt aan Kunstmuseum Bern. Een achterneef van Gurlitt was het niet eens met deze keuze en kondigde aan het testament te zullen aanvechten. Daarop verklaarden vijf andere familieleden, onder wie neef Dietrich Gurlitt en nicht Uta Werner, dat zij de laatste wens van Cornelius Gurlitt uitgevoerd willen zien.

Dat zij nu in een verklaring alternatieve wensen openbaren, kan erop duiden dat zij vermoeden dat Kunstmuseum Bern de erfenis gaat afwijzen. Mogelijk is ook dat het testament alsnog nietig wordt verklaard omdat de onder toezicht gestelde Cornelius Gurlitt niet wilsbekwaam was.

Kunstmuseum Bern heeft nog maar enkele weken de tijd om te besluiten wat het met de nalatenschap doet. Aan aanvaarding zijn risico's verbonden. De kunstinstelling kan nog jaren claims krijgen van Joodse rechthebbenden. Bovendien eist een aantal Duitse musea de kunst terug die door de nazi's is weggehaald.

In oktober berichtte een krant dat Kunstmuseum Bern de erfenis gaat accepteren. Het museum ontkende dit. Wel zei het te onderhandelen met de Duitse autoriteiten over de 'eisen en implicaties' van een eventuele aanvaarding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden