Nederlandse Siri laat niet met zich sollen

Siri, de digitale assistent die zich ophoudt in de iPhone, heeft een lesje Nederlands gehad. Hoe redt hij zich in het spraakverkeer?

Beeld de Volkskrant

Pijnlijk momentje deze week voor Apple, waarvan topman Tim Cook vorige maand van leer trok tegen wetgeving in Amerikaanse staten die discriminatie van homo's en lesbiennes bij religieuze gewetensbezwaren toestaat. Vier jaar na de introductie van de sprekende digitale assistent in de iPhone spreekt deze Siri nu ook Russisch. Blijdschap alom, tot een Rus die in Londen woont besluit om Siri naar gay clubs in de buurt te vragen. 'Als ik het kon zou ik nu rood worden', luidt het antwoord.

Nieuwsgierig geworden vraagt de Rus verder. 'Hoe registreer ik een homohuwelijk in Engeland?' leidt tot Siri's repliek 'Ik doe maar alsof ik dit niet gehoord heb'. Op de vraag of een homohuwelijk normaal is piept ze: 'Dus nu begin je obsceniteiten te vloeken en dan ga je eten met de handen.' Een bug die inmiddels is verholpen, zo zou Apple volgens de BBC de homofobe oprispingen hebben verklaard.

Apple bracht Siri in 2011 uit om bezitters van een iPhone vragen te laten stellen aan het apparaat in plaats van die met de vingers in een zoekvenster te typen. Apple toonde reclamespotjes waarin gebruikers Siri vragen afspraken te verzetten, sms'jes te versturen, de weersvooruitzichten op te lepelen of om hen om zeven uur te wekken.

Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Ongemakkelijke vragen

Al snel begonnen gebruikers uit te zoeken of Siri ook de antwoorden wist op ongebruikelijke en ongemakkelijke vragen. Binnen de kortste keren wemelde het op internet van filmpjes met de geestige replieken op vragen als: bestaat God, hoe raak ik een lijk kwijt, wanneer vergaat de wereld? Op die laatste vraag antwoordde Siri: 'Wanneer ze beginnen met die intergalactische ringweg' - een verwijzing naar Het Transgalactisch liftershandboek van sf-schrijver Douglas Adams.

Siri had enige humor. De assistent was niet behept met een gevoel voor humor, niet met het vermogen om elke vraag met een kwinkslag te beantwoorden. Maar haar programmeurs hadden wel zien aankomen dat gebruikers Siri op de proef zouden stellen. Ze hebben enkele geestige replieken ingebouwd. En als Siri een schuiver maakt, corrigeren ze haar.

Met de Russische uitvoering kwam vorige week ook de Nederlandstalige versie van Siri beschikbaar, in een update van iOS, de softwaremotor van de iPhone. De verleiding was vanzelfsprekend groot om te zien of de Nederlandse assistent er liberalere opvattingen op na houdt. 'Hij' - Siri heeft in het Nederlands een mannenstem - begaat geen enkele faux pas.

Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

'Geen mening'

De afgelopen week legden we de Nederlandse Siri dezelfde ongewone vragen en verzoeken voor die vier jaar geleden tot hilariteit of opgetrokken wenkbrauwen leidden. Opvallend is dat de assistent in het Nederlands veel minder uitgesproken antwoorden geeft, en zeker veel minder gevatte reacties.

'Die vraag mag ik niet beantwoorden', klinkt het. Of: 'Ik heb daar geen mening over.' Dan wel: 'Daar kan ik geen antwoord op geven.' Nog vaker springt Siri meteen naar een overzicht met zoekresultaten over een onderwerp bij Bing, de zoekmachine van Microsoft: 'Oké, dit heb ik op het web gevonden: ... '

Beeld de Volkskrant

Weinig inspirerend

Wat niet helpt is dat Apple heeft gekozen voor een Nederlandse mannenstem die op zijn zachtst gezegd weinig inspireert. Het bedrijf wil het bevestigen noch ontkennen, maar de stem is vrijwel zeker van presentator en stemacteur Bob van der Houven. Televisiekijkers zullen zijn Siri meteen in verband brengen met het zaaddodende commentaar bij Rail Away, de zouteloze EO-serie over bijzondere treintrajecten. Van der Houven meldt per e-mail dat de stem 'van een collega' is.

Dat Van der Houven de boot afhoudt, is niet verwonderlijk. De geheimzinnigheid waarmee Apple veel van zijn producten omringt, strekt zich ook uit tot Siri. Pas in 2013, toen ze als stem was vervangen, kon de Amerikaanse stemactrice Susan Bennett aan de buitenwereld onthullen dat zij het was geweest, die miljoenen al die tijd had aangeraden om een regenjas aan te trekken of een andere route te kiezen om een file te vermijden. Bennett verklapte dat ze al in 2005 een database aan woorden, kreten en zinnen had volgepraat. Toen wist ze nog niet dat ze op een dag op honderd miljoen mobieltjes te horen zou zijn.

Siri heeft inmiddels gezelschap gekregen van andere sprekende digitale assistenten. Er klinkt een vrouwenstem in Now, de mobiele zoekdienst van Google, en een ander is te horen in S Voice, de sprekende hulp van Samsung. Microsoft heeft voor zijn Windows Phone Cortana gerekruteerd. Cortana is een pratend hologram van een vrouw uit de sf-gamereeks Halo. Ook televisie, spelcomputers, deuren en liften leren luisteren naar onze stemmen. Het is onvermijdelijk: we gaan nog meer tegen levenloze dingen praten.

Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Siri?

U hebt geroepen?

Hoe zet ik Siri uit?

Soms... kunnen de dingen beter blijven zoals ze zijn.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden