NEDERLANDSE RAPPERS IN HET ZONNETJE GEZET

Het beste van twee jaar (van het digitale) State Magazine is gebundeld. Resultaat: een verhelderend hiphopboek dat er ook nog eens mooi uitziet....

Gijsbert Kamer en Gijsbert Kamer

State Magazine is een tijdschrift dat niet op papier maar digitaal verschijnt, en sinds de oprichting, twee jaar geleden, is het uitgegroeid tot belangrijkste medium voor hiphop-journalistiek. Op www.statemagazine.nl staan recensies, interviews en beschouwingen, met veel kennis van zaken, maar vooral enthousiasme geschreven. Stilistisch vaak zwak, maar dat geldt voor de meeste muzieksites.

Ook lijken de auteurs zich niet aan een vaste lengte te hoeven houden, ze beginnen te schrijven en zien vervolgens wel waar het schip strandt. Niet erg voor scannend lezen van het scherm, maar wel wanneer je de teksten, in boekvorm verzameld, onder ogen krijgt.

Toch is het een goed idee van de redactie geweest om het beste van twee jaar State Magazine te bundelen, want je krijgt een behoorlijk beeld van de ontwikkelingen, hoogte- en dieptepunten van twee jaar hiphop in binnen- en buitenland. Nu mogen platen van Opgezwolle, Kanye West en Common nog vers in het geheugen zitten, en weet iedereen nog wie Gnarls Barkley waren; maar over een paar jaar is het heel leerzaam nog even door het boek te bladeren, en over De Jeugd Van Tegenwoordig te lezen.

Bovendien ziet het boek er schitterend uit. Je zou echt wensen dat er iedere maand een zo vormgegeven poptijdschrift verschijnt, desnoods alleen maar handelend over hiphop.

Hoewel hiphop door de redactie overigens zeer breed wordt gedefinieerd. Interessant is het stuk over de nu actuele Braziliaanse Baile Funk (met bijvoorbeeld Bonde Do Role), en ook goed dat er niet al te zeer gepoogd wordt cool te zijn. Juist onder hiphopliefhebbers is het purisme vaak groot; zo was Nederlandse hiphop voor velen vaak verdacht.

State Magazine maakt zich juist heel sterk voor de Nederlandse rappers. Van Postmen tot Opgezwolle en Typhoon worden ze in het zonnetje gezet, en terecht.

Ook de achtergronden en bronnen worden goed belicht. Verhelderend, vooral dankzij de vormgeving met afgedrukte platenhoezen, zijn de artikelen over Kanye West, Danger Mouse en ‘het beste van J Dilla’ waarin de redactie een ode brengt aan de overleden producer.

Met overzichten van de beste platen van 2005 en 2006 doet het boek goed dienst voor wie over tien jaar nog eens wil zien hoe de hiphop er in 2006 bijstond, en zo moet je het boek ook lezen, terwijl recensies van de belangrijkste platen van het jaar ook staan afgedrukt.

Zo zien we ook over lange tijd in een oogopslag hoe bepalend Opgezwolle, Kanye West en Clipse vorig jaar waren voor het niveau van de hiphop. En dat doet toch een beetje verlangen naar een jaarlijkse editie van dit State Magazine op papier. Of nog beter: gewoon iedere maand een tijdschrift. Dan zullen de auteurs zich iets bondiger moeten uitdrukken, maar dat kan geen kwaad.

Gijsbert Kamer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden