Nederlandse punkband en Ethiopische saxofonist: dikke vrienden

The Ex brengt fotoboek uit ter ere van de overleden Mekuria Getatchew

Als eerbetoon aan de Ethiopische saxofonist Mekuria Getatchew heeft de Nederlandse punkband The Ex deze week een ontroerend en vrolijkmakend fotoboek uitgebracht waarin het leven van de saxofonist wordt geboekstaafd.

The Ex en Mekuria Getatchew.In het midden: Terrie Hessels Beeld Matias Corral

Even avontuurlijk als succesvol was de samenwerking tussen de Nederlandse band The Ex en de Ethiopische saxofonist Mekuria Getatchew. Tien jaar lang gaf The Ex, ooit een punkband, nu allang een grote naam in de avantgardistische muziek, concerten met Getatchew op podia over de hele wereld. Ze maakten platen, reisden door Afrika, Europa en Amerika en werden dikke vrienden. Tot in 2014 Getatchews ziekte, diabetes, hem het optreden onmogelijk maakte. Twee jaar later, in april 2016, stierf de moegestreden legende uit Addis Abeba, zoon van een honinghandelaar, 81 jaar oud.

Als eerbetoon aan Getatchew heeft The Ex deze week het fotoboek uitgebracht waarin het leven van de saxofonist wordt geboekstaafd. Daarin prachtige foto's uit zijn vroege jaren. 'Die komen uit zijn twee fotoalbums die hij thuis bewaarde. Keek niemand ooit in, maar ons vertrouwde hij ze probleemloos toe. Zo was onze vriendschapsband', vertelt Ex-gitarist Terrie Hessels. En zo zien we Getatchew poseren als trots jochie met zijn saxofoon, het instrument waartoe hij werd bekeerd toen hij het als 13-jarige op de radio hoorde. Hij trad al snel toe tot de Municipality Band van Addis, maakte deel uit van het Haile Selassi Orchestra (vernoemd naar de keizer en langdurig alleenheerser van Ethiopië) en groeide uit tot een ster in het land en daarbuiten, bekend van zijn concerten, radio en televisie.

'Hij was enorm groot, zeker in vergelijking tot zijn landgenoten', zegt Hessels, hij was bovendien stoer, knap en overtuigd van eigen kunnen.' Een levenshouding die ook van de foto's afstraalt, waarop Getatchew gehuld in krijgerstenue met overstrekte rug op het podium in volle overgave de kronkelende sax voor zijn borst bedwingt. Strak in het pak, met vlinderdas, streepsnorretje en glimmende zwarte schoenen was hij een charismatische showman.

In het begin van de 21ste eeuw stuitte The Ex op een cassettebandje uit 1972 waarop de woeste saxofonist te horen was. De band vloog voor een ontmoeting naar Addis, waar Getatchew direct instemde met het voorstel naar Amsterdam te komen. 'Die ontmoeting met The Ex was de hand van God', verklaarde Getatchew. Het was het begin van de vruchtbare samenwerking en meer dan honderd gezamenlijke concerten. In het National Theater in Addis, het Bimhuis, Paradiso en de Melkweg in Amsterdam, en het Lincoln Center in New York, om maar een paar zalen te noemen. Levendige foto's van de concerten door fotografen Nick Helderman en de Argentijn Matias Corral, en veel ontspannen backstage-opnamen door Ex-gitarist Andy Moor getuigen van de magie die de muzikanten op tournee in ban kreeg.

Een jonge Getatchew met zijn saxofoon.
Mekuria Getatchew met het Police Orchestra Beeld Shemilis Desta

Ethiopië

Getatchew genoot met volle teugen van zijn roem, herinnert Hessels zich. 'Na ons concert in het Lincoln Center kwam de zoon van de wereldberoemde saxofonist Ornette Coleman naar hem toe om te vragen of hij met hem wilde lunchen. Zo, dat is een hele eer, zeiden wij nog tegen hem, maar het maakte hem niks uit. 'Is hij een ster? So what? Ben ik toch ook?', zei hij.' Op de foto's uit het Lincoln Center straalt de macht van de podiumpersoonlijkheid van hem af.

In februari gaat The Ex terug naar Ethiopië, om het boek ook daar gedistribueerd te krijgen en er aandacht voor te genereren. 'Dat is daar nog wel even een punt van aandacht. Er zijn geloof ik maar vier boekhandels in Addis. Terwijl we wel graag willen dat zo veel mogelijk Ethiopiërs het in bezit kunnen krijgen. Zij kennen die foto's uit zijn vroege jaren helemaal niet, en weten ook nauwelijks iets van zijn avonturen met ons over de hele wereld.' Net zoals de band zijn cd's in eigen beheer produceert en uitbrengt, is ook het (in het Engels en Ethiopisch geschreven) eerbetoon aan Getatchew door The Ex zelf uitgebracht. 'Zo hebben we het goedkoop kunnen produceren en is het ook voor de Ethiopiërs betaalbaar.'

Mekuria Getatchew.Backstage Jazzamba, Addis Abeba. Allerlaatste serie concerten met The Ex, oktober 2014 Beeld Matias Corral

In april, op de 9de, moet ter ere van de dan een jaar geleden gestorven Getatchew een tentoonstelling openen en moet een festival de herinnering aan het de saxofoonkeizer hoog houden. 'Het is traditie dat een jaar na de sterfdatum de goede kanten van een overledene nog eenmaal worden herdacht. We hopen dat we hem zo recht doen', zegt Hessels.

Mekuria Getatchew (1935-2016). A lifelong musical history in photos, from the Municipality Band to The Ex. 15 euro. Te bestellen via terp@theex.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.