Nieuws Bezoekcijfers podia

Nederlandse podia trokken 18,5 miljoen bezoekers, vooral musical en opera in trek

Voorstellingen en concerten op Nederlandse podia trokken in 2017 18,5 miljoen bezoeken, 1 procent meer dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe jaarcijfers. De grootste stijging (12 procent) zat in de belangstelling voor het muziektheater (musicals en opera’s).

De voorstellingen en concerten op Nederlandse podia zijn vorig jaar 18,5 miljoen bezocht. Dat is 1 procent meer dan in 2016, zo meldt het CBS. Het bureau signaleerde onder meer dat muziektheater in de lift zit en toneel en dans belangstelling verliezen. Beeld ANP Kippa

Musicals en opera’s trokken volgens het CBS vorig jaar 2,9 miljoen bezoeken. Daarvan ging 2,3 miljoen naar musicals, een stijging van 10 procent. Opera’s werden 571 duizend keer bezocht, een stijging van 13 procent. De cijfers gaan gelijk op met een groeiend aanbod in die sector. Van beide genres waren er 13 procent meer voorstellingen te zien.

Het toneelbezoek laat in 2017 juist een daling zien van 8 procent, becijferde het CBS. Met 1,9 miljoen bezoeken aan 11,5 duizend voorstellingen is zowel het aanbod als de belangstelling voor toneel sinds eind jaren negentig niet zo laag geweest. Ook dansvoorstellingen werden in 2017 minder goed bezocht. Het aantal bezoeken aan de 2,6 duizend voorstellingen daalde met 7 procent naar 700 duizend.

Het CBS baseert zijn jaarcijfers op gegevens die verzameld zijn door de Vereniging Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) en de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF). Dat geeft mogelijk een vertekend beeld; niet alle podia en festivals zijn bij deze verenigingen aangesloten en er worden ook voorstellingen geproduceerd buiten de theaters en festivals om.

013 Tilburg Beeld Google Maps
Burgerweeshuis, Deventer Beeld Google Maps
Compass, Uden Beeld Google Maps
Doornroosje, Nijmegen Beeld Google Maps
Gebr. De Nobel, Leiden Beeld Google Maps
Gigant, Apeldoorn Beeld Google Maps
De Groene Engel, Oss Beeld Google Maps
Hedon, Zwolle Beeld Google Maps
Manifesto, Hoorn Beeld Google Maps
Melkweg, Amsterdam Beeld Google Maps
Metropool, Hengelo Beeld Google Maps
Mezz, Breda Beeld Google Maps
Neushoorn, Leeuwarden Beeld Google Maps
Nieuwe Nor, Heerlen Beeld Google Maps
Oosterpoort, Groningen Beeld Google Maps
P60, Amstelveen Beeld Google Maps
Paard, Den Haag Beeld Google Maps
Paradiso, Amsterdam Beeld Google Maps
Patronaat, Haarlem Beeld Google Maps
Rowtown, Rotterdam Beeld Google Maps
Simplon, Groningen Beeld Google Maps
Tivoli, Utrecht Beeld Google Maps
Vera, Groningen Beeld Google Maps
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.