Nederlandse muziekzender XITE naar VS: deals met grote kabelaars

XITE gaat definitief uitbreiden naar Amerika. De Nederlandse muziekzender opent in januari een kantoor in New York. Binnen nu en een half jaar verwacht het vrijwel zeker deals te kunnen afronden met de grote kabelaars in de Verenigde Staten, zoals Comcast, Verizon en AT&T.

Thijs van Soest
Het logo van XITE. De Nederlandse muziekzender gaat uitbreiden naar Amerika. Beeld XITE
Het logo van XITE. De Nederlandse muziekzender gaat uitbreiden naar Amerika.Beeld XITE

Directielid Cees Honig gaat leiding geven aan de Amerikaanse divisie en begint zo snel mogelijk met het aantrekken van Amerikaans personeel. Voor de Nederlandse vestiging neemt oud-MTV-baas Dan Ligtvoet zijn plaats in. In welke Amerikaanse regio's de zender als eerste te zien zal zijn, is nog niet duidelijk.

Honig heeft de afgelopen anderhalf jaar in het geheim onderhandeld met diverse kabelaars in de Verenigde Staten. Vooral het interactieve deel van de zender, MyXITE, zorgt voor enthousiasme in Amerika. Honig: 'Dat platform maakt het mogelijk voor kijkers om een gepersonaliseerd muziekkanaal te creëren waar ze video's kunnen liken en disliken, dat kennen ze daar niet. Ze zeggen tegen ons: Jullie hebben muziek-tv opnieuw uitgevonden.' De deals met de grote kabelmaatschappijen zijn volgens Honig in een afrondende fase waardoor hij de stap naar New York kan maken. De komende maanden worden redacties, technische teams en studio's opgetuigd. Honig: 'Precies zoals we dat eerder in Nederland, België en Duitsland hebben gedaan.'

Duitsland
In september maakte het bedrijf bekend uit te zullen breiden naar Duitsland. Daar zijn de programma's en clips inmiddels via twee zuidelijke kabelaars te zien met een totaalbereik van 15 miljoen mensen. In Nederland is XITE sinds 2008 te zien en heeft het de plek van achtereenvolgens TMF en MTV ingenomen als het gaat om de populairste muziekzender onder jongeren.

De zender maakt inmiddels onderdeel uit van alle basispakketten. In 2010 volgde de uitbreiding naar België en onlangs dus naar Duitsland. 'Het is een grote ambitie om onszelf als wereldwijde speler op de kaart te zetten', zei eigenaar en oprichter Derk Nijssen eerder al tegen de Volkskrant.

Ligtvoet
Met de stap naar Amerika - het land waar MTV groot werd - komt die wens een stuk dichterbij. In Nederland wordt intussen het directieteam aangevuld met Dan Ligtvoet, voorheen managing director Noord-Europa bij MTV Networks en Comedy Central. Ligtvoet komt in de directie naast oprichter Derk Nijssen en Cees Honig. 'Ik zie grote kansen voor dit jonge bedrijf dat nu al een begrip aan het worden is in de internationale muziek- en televisiewereld', reageert hij.

Ligtvoet verliet MTV in oktober 2013 voor een sabbatical. Nu keert hij terug, maar dan aan het roer van de concurrent die steeds meer op zijn grote voorbeeld begint te lijken.

null Beeld XITE
Beeld XITE

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden