Nederlandse mobiele internet is relatief traag - is dat erg?

Het Nederlandse mobiele internet is traag, vergeleken met andere Europese landen. Dat blijkt uit de driemaandelijkse rapportage van Akamai, dat een groot deel van het vaste internetverkeer verzorgt. Hoe erg is dat?

Beeld thinkstock

De digitale snelweg ligt er strak geasfalteerd bij, maar de oprit naar huis ligt vol moddergaten. Aldus Tom Leighton, de hoogste baas van Akamai, twee jaar geleden tijdens een interview met de Volkskrant. Akamai is de koerierdienst van internet. Voornaamste taak: grote datapakketten vlot bij de mensen thuisbezorgen. Het Amerikaanse concern doet aan content caching and delivery: het opslaan van grote databestanden op servers overal ter wereld, die via het eigen netwerk worden verspreid. Iedereen gebruikt de diensten van het concern, vaak zonder het zelf te merken.

Last mile

Maar Akamai heeft een probleem: het beschikt zelf over supersnelle verbindingen over de hele wereld, maar het laatste stukje naar de gebruiker, daar hapert het internet geregeld. Zeker in Nederland. Niet waar het vaste lijnen geldt, daar behoort ons land tot de wereldtop. Maar de zo belangrijke last mile door de lucht, voor mobiel internet dus, daar presteert Nederland nog steeds onder het Europese gemiddelde. En dat is een probleem, want mobiel internet wordt belangrijker; meer en meer video gaat door de lucht. De gemiddelde snelheid waarmee gegevens via het mobiele netwerk worden verstuurd is in Nederland 5,5 megabit per seconde. In het Verenigd Koninkrijk, een enorme uitschieter trouwens, gaat dat vier keer zo snel.

Met 5 Mbps kun je trouwens prima een film in hd-kwaliteit op je mobiel bekijken, dus veel lijkt er niet aan de hand. Het probleem is dat het om gemiddelden gaat en dat de snelheid hier geregeld onder zakt (60 procent van de data komt sneller binnen dan 4 Mbps, de rest ligt eronder). En dan begint al snel het horten en stoten - of het vervagen van beelden door de toegenomen compressie die nodig is om de video zonder haperen te kunnen versturen.

Akamai?

Akamai is de koeriersdienst van internet. Voornaamste taak: grote datapakketten vlot bij de mensen thuisbezorgen. Wie een video downloadt, een app ophaalt of de website bezoekt van Apple, Philips of het Witte Huis, legt contact met een server van Akamai die ergens in de buurt staat. Het bedrijf heeft ruim een kwart miljoen servers, en samen verwerken die ongeveer eenvijfde van al het internetverkeer.

Bioscoopkwaliteit

Het moet dus beter in de ether, vindt Akamai. Zeker als straks 4K video gemeengoed wordt en consumenten bioscoopkwaliteit op hun mobiel verlangen. Dan is ineens 25 Mbps nodig. En dat halen we bij lange na niet - trouwens ook niet via de zo geroemde landlijnen, waar de gemiddelde snelheid op ruim 15 Mbps ligt.

De internetkoerierdienst verwacht dat de hoeveelheid data die per mobiel verstuurd wordt de komende jaren zomaar een factor duizend kan groeien, en dat kan het netwerk niet aan. Nog niet tenminste. Dus moet er meer worden geïnvesteerd, vindt Akamai, dat overigens niet zulke netwerken heeft. Preciezer dus: anderen moeten investeren.

Of het probleem echt zo groot is, is een beetje de vraag. De zucht naar data is inderdaad groot, maar het is de vraag of consumenten behoefte hebben aan 4K-bioscoopkwaliteit op hun kleine mobiele scherm. Het oplossend vermogen van 4K is zo groot, dat het verschil met hd op een klein scherm eigenlijk niet waarneembaar is. Het mobiel streamen van 4K pleegt daarmee vooral een aanslag op de databundel.

Beeld Akamai
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden