Nederlandse Koopvaardij in beeld 1930-1939 (I)

Wegdromen in het verleden

Wie wat verzameld kan daar ook anderen mee blij maken. Maritiempublicist Willem H. Mooijen maakt zo van zijn verzameling scheepsfoto's prachtige fotoboekjes, de een onder de titel Nederlandse Koopvaardij in Beeld. Samen met Leo Bersee is hij ook een tweede serie begonnen onder de titel Nostalgie (1).
De aflevering 1930-1939 (I) van Nederlandse koopvaardij in beeld is de derde uitgave van een ambitieus opgezette serie die uiteindelijk dertig delen moet omvatten, met meerdere afleveringen per decennium. Deze serie onderscheidt zich door niet alleen foto's van de schepen te laten zien maar ook foto's van de havens die de schepen aandeden en ander illustratiemateriaal zoals brochuresen interieurfoto's.
Dat levert een boeiend tijdsbeeld op van in dit geval de jaren dertig. De foto's van de Holland-Amerika- schepen langs de Wilhelminapier of de Batavierschepen, die vanuit Rotterdam tot in hartje Londen voeren, ontbreken niet. Ondanks de economische crisis durfden Nederlandse rederijen het toen toch aan fraaie passagiersschepen als de Nieuw Amsterdam, Baloeran, Oranje, Johan van Oldenbarnevelt, Boissevain en Tjitjalengka te laten bouwen. Schepen waren in die tijd voor de passagiers ook al uitbundig chic ingericht en afgewerkt met de duurste houtsoorten, heel wat anders dan de inrichting van de bemanningsverblijven. Desondanks bewaren die vaak de beste herinneringen aan die tijd.

Voor wie die tijd niet heeft meegemaakt of zelf te weinig heeft bewaard, biedt vooral Maritiem verleden in beeld alles om bij weg te dromen van oude oceaanstomers, lijnschepen, coasters en trampers, echte wildevaartschepen in exotische havens ver van huis in de toen nog mysterieuze Ori¿nt. Het uitgebreide beeldmateriaal van de vaak prachtige folders van rederijen gaat in deze Nostalgie-serie vergezeld van de po¿zie van Leo Bersee. Dat biedt alle mogelijkheden om heerlijk weg te dromen van een heerlijke tijd in de Gordel van Smaragd (Indonesi¿) waar nu weinig meer van over is.
Dat maakt de boekjes van Willem Mooijen des te waardevoller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden