De StijlpastoorJournalistenkleding
Nederlandse journalisten, neem een voorbeeld aan de kleding uit All the President’s Men
Het beeld van de journalist in All the President’s Men houdt wat Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg betreft nog altijd stand.
Bob Woodward (hieronder) is een Amerikaanse verslaggever die onlangs zijn tweede boek over Donald Trump publiceerde, getiteld Fear. Zijn eerste biografie van de oranje oproerkraaier, Rage, had ik twee jaar geleden ook al gretig tot me genomen omdat het werk van Woodward me terugvoert naar een tijd – pre-Facebook, pre-Twitter – waarin de journalistiek een kompas was waarop gevaren kon worden. En er is natuurlijk All the President’s Men, de film naar zijn eerste boek, dat hij in 1974 samen met Carl Bernstein schreef.
In die film wordt Bob Woodward gespeeld door Robert Redford (Dustin Hoffman speelt Bernstein). Hoewel de filmstudio niets in een verfilming zag (‘de mensen weten toch al hoe het afloopt’), had Redford ze toch zo ver weten te krijgen. Hij selecteerde ook de regisseur, Alan J. Pakula, en – minstens zo belangrijk – de costume supervisor met wie hij al eerder had gewerkt, onder meer voor Three Days of the Condor. Deze Bernie Pollack creëerde het beeld van de journalist dat wat mij betreft nog altijd standhoudt.
Redfords beroemdste ensemble in All the President’s Men is een bruin corduroy pak van dunne ribstof. Normaal gesproken is corduroy een stof voor in de herfst, maar in de dunne, lichte variant – wat de Engelsen needlecord noemen – is het een prima optie voor een warmere dag. De broek heeft een flat front en schuine zakken. In de film combineert hij er vrolijk op los met die broek, zoals hierboven met een blauwe blazer met brede revers en evenzo brede das met teardrop-print. Het verschil wordt gemaakt door het button-down overhemd – zie het contrast met Dustin Hoffmans discoboord.
Bob Woodward is een zogenoemde WASP, de Amerikaanse toplaag van Europese komaf met een abonnement op de Ivy League-universiteiten aan de oostkust. Op die campussen ontstond in de jaren vijftig een kledingstijl die Ivy League of preppy wordt genoemd en recentelijk aan een comeback bezig is – denk sportieve varianten met Britse wortels zoals blazers, polo’s en button-down overhemden. De blazer komt uit het roeien (de eerste roei-jasjes waren ‘blazing red’) en de button-downconstructie werd bedacht om de boord tijdens het polospelen niet te laten opwaaien. Omdat ik in het verleden veel Amsterdamse journalistencafés frequenteerde, kan ik bevestigen dat Nederlandse journalisten Bob Woodward in ambachtelijke zin wel als rolmodel zagen, doch esthetisch een eigen koers bleven varen. Maar ach, de mode is cyclisch. Wellicht raken de gekreukte broek, vale trui en zware shag ooit ook weer en vogue.