Nederlandse filmdistributeur opent jacht op downloaders

Internetters die illegale kopieën van films downloaden of streamen (online bekijken) moeten op hun tellen gaan letten. Dutch Filmworks, een van de grootste distributeurs van films en televisieprogramma's, gaat individuele downloaders opsporen en voor de rechter brengen. Het bedrijf doorbreekt daarmee het front van de Nederlandse filmwereld, die de jacht beperkt tot zware uploaders, gebruikers die op grote schaal illegaal materiaal online zetten.

Peter van Ammelrooy
Downloaden via BitTorrent Beeld anp
Downloaden via BitTorrentBeeld anp

Dutch Filmworks zegt al te beschikken over lijsten van IP-nummers van de computers waarmee dat is gedaan. Een IP-nummer is een unieke cijferreeks waarmee pc's op internet worden herkend. Alleen de providers kunnen zeggen welke klant achter een IP-adres schuilgaat.

Waarschuwing

Dutch Filmworks wil de internetaanbieders als KPN en Ziggo zover krijgen dat ze klanten die films downloaden een waarschuwing sturen. De providers hoeven dan niet de identiteit van hun abonnees prijs te geven, iets wat ze doorgaans pas doen als de rechter hen daartoe dwingt. Als downloaders volharden, wil Dutch Filmworks hun namen en adressen wel hebben, om ze een schikking te laten betalen van 150 euro. Wie dat weigert, wacht een rechtszaak.

'Het gaat ons niet om het geld', zegt woordvoerder Peter de Haan. 'We hopen dat de boetes mensen afschrikken.' Volgens De Haan denken consumenten dat het downloaden van films zonder ervoor te betalen toegestaan is en dat alle films online te vinden zijn. 'We krijgen vragen van consumenten: ik kon jullie film niet vinden op YouTube, wanneer zetten jullie hem online?' De Haan denkt evenwel dat de meeste downloaders weten dat ze fout bezig zijn. 'Ze denken dat ze toch niet worden gestraft.'

Dit was uw laatste illegale download

Het gevecht tegen piraterij op internet leek heel lang heel erg op het gevecht tegen de bierkaai. Met dank aan de rechter - en diensten als Spotify en Netflix - komt daar nu verandering in. Wie nog illegaal films, boeken of muziek aanbiedt moet vrezen voor hoge boetes.

Kans van slagen

Tot twee jaar terug zat daar een kern van waarheid in. De wetgever stond het downloaden 'uit illegale bron' sinds 2004 oogluikend toe. Filmmakers en distributeurs werden gecompenseerd met een heffing op blanco dvd's, harde schijven en harddiskrecorders. In april 2014 maakte het Europese Hof van Justitie een einde aan die gedoogpraktijk. Van de ene op de andere dag werd het downloaden uit illegale bron strafbaar.

In omringende landen worden downloaders al wel opgespoord en beboet. Duitse overtreders krijgen schikkingen voorgelegd van gemiddeld 800 euro. In een radio-interview zei eigenaar Willem Pruijssers van Dutch Filmworks vorig jaar dat om die reden Jurassic World in Nederland 550 duizend keer is gedownload in de maand dat de film op dvd verscheen en in Duitsland maar 65 duizend keer.

Directeur Tim Kuik van de stichting Brein denkt dat de aanpak van Dutch Filmworks zeker een kans van slagen heeft. Toch houdt de particuliere handhavingsinstantie vast aan haar beleid om alleen achter de grote uploaders aan te gaan. Kuik vestigt zijn hoop op het Europese Hof van Justitie, dat mogelijk al dit jaar een oordeel velt over het recht om providers te dwingen de toegang te blokkeren tot websites en diensten die illegale content aanbieden.

undefined

null Beeld
Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden