klassiek

Nederlands Philharmonisch Orkest toont maatschappelijke betrokkenheid met werk van Florence Beatrice Price ★★★☆☆

Price’ eerste orkestwerk, Ethiopia’s Shadow in America, is kalm, filmisch en weinig uitgesproken.

Componist Florence Beatrice Price Beeld
Componist Florence Beatrice Price

Door corona kon er voor de orkesten wereldwijd een streep door de vaak jaren van tevoren voorbereide seizoensprogrammering. Dat bood wel de gelegenheid om sneller in te spelen op de actualiteit. Zo tonen tal van orkesten nu, geïnspireerd door de Black Lives Matter-beweging, maatschappelijke betrokkenheid door werken van Afro-Amerikaanse componisten op de lessenaars te zetten.

Zo zullen we de komende jaren nog vaak werk horen van Florence Beatrice Price (1887-1953). Op Radio 4 kon je zondagavond het Nederlands Philharmonisch Orkest haar Ethiopia’s Shadow in America horen spelen. Je verbaast je misschien als je het jaartal ziet waarin het is geschreven, 1932, want afgezien van wat slagwerk en swingelementen door een Europees filter doet het behoudende idioom vooral denken aan muziek van veertig jaar eerder.

Stravinsky en Schönberg, die rond 1910 de Europese muziekmetropolen op hun kop zetten, zijn heel ver weg. Je verlangt naar een element dat de boel op scherp zet: Price’ eerste orkestwerk, waarvan de titel verwijst naar zwarte aanwezigheid in de Verenigde Staten, is kalm, filmisch en weinig uitgesproken. Dirigent Joshua Weilerstein staat garant voor een strijkerswalm met hoogromantische kern.

Ritmisch interessant, maar nogal kort is de pendant voor Aaron Coplands Fanfare for the Common Man: de Fanfare for the Uncommon Woman No. 1 (1987) van Joan Tower. Coplands Appalachian Spring klinkt ineens als een meesterwerk na het hypereclectische Prisms, Cycles, Leaps (2015) van Derrick Spiva Jr., waarin blijkbaar alle muziek van de wereld door de blender moest, maar waarin het malen iets minder is gelukt.

Price, Copland, Tower en Spiva

Klassiek

★★★☆☆

Door het Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Joshua Weilerstein.

23/5, op Radio 4 vanuit de NedPho Koepel, Amsterdam. Terugluisteren op radio4.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden