Nieuws

Nederlands Fotomuseum hoopt met ‘Eregalerij van de Nederlandse fotografie’ breed publiek te trekken

Ed van der Elsken hangt er, Rineke Dijkstra en Erwin Olaf ook, maar een heleboel fotografen niet. Woensdag opent in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een tentoonstelling die de 180-jarige geschiedenis van de fotografie in Nederland samenvat in 99 foto’s.

Michiel Kruijt
Kleurendia van Ed van der Elsken, gemaakt in Tiel in 1970, onderdeel van een serie over de Molukse gemeenschap. Beeld Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum
Kleurendia van Ed van der Elsken, gemaakt in Tiel in 1970, onderdeel van een serie over de Molukse gemeenschap.Beeld Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum

Het idee voor deze ‘Eregalerij van de Nederlandse fotografie‘ komt van directeur Birgit Donker, die daarmee een breder publiek hoopt te trekken.

De expositie begint met een van de eerste opnames die in Nederland zijn gemaakt en eindigt met een voor de gelegenheid bedachte kunstfoto van Jaya Pelupessy. Vele vormen van fotografie komen aan de orde: van een in 1967 door Paul Huf vervaardigd portret van vier beroemde voetballers tot de röntgenfoto van een vrachtwagen met illegalen die Ad van Denderen opnam in een boek over migratie naar Europa.

Historische gebeurtenissen worden aangeroerd, zoals de Tweede Wereldoorlog en de Watersnoodramp, maar ook luchtige kwesties, zoals de door Hans van der Meer vastgelegde voetbalwedstrijd tussen D.O.N.K. 2 en Schoonhoven 4. In de Eregalerij, die woensdag wordt bezocht door koning Willem-Alexander, zijn ook opnames opgenomen uit voormalige koloniën van Nederland.

Diversiteit

Zes experts maakten de keuze uit de vele miljoenen foto’s die sinds 1841 zijn geschoten door Nederlandse (amateur-)fotografen en buitenlandse fotografen die hier langere tijd werkzaam waren. Drie leden van de selectiecommissie zijn ervaren curators fotografie: Frits Gierstberg en Loes van Harrevelt van het Nederlands Fotomuseum en Mattie Boom van het Rijksmuseum in Amsterdam. De commissie bestond verder uit twee (veel jongere) fotografen, Kevin Osepa en Khalid Amakran, en een specialist in meerstemmigheid, Guinevere Ras. De experts moesten niet alleen een keuze maken op grond van artisticiteit, maatschappelijke relevantie en vernieuwing, maar dienden ook oog te hebben voor de diversiteit van de Nederlandse samenleving.

De 99 uitverkozen foto’s zijn niet bedoeld als een canon van de Nederlandse fotografie, benadrukken de commissieleden. De tentoonstelling is samengesteld vanuit het idee de fotografie ‘te vieren’, zoals voorzitter Gierstberg het in een interview met deze krant uitdrukt. Bezoekers kunnen door middel van een app op hun mobiele telefoon een ‘honderdste foto’ aan de Eregalerij toevoegen. Deze beelden worden op een scherm in de expositie getoond. Het Nederlands Fotomuseum gaat over de keuzes van het publiek debatten organiseren. De Eregalerij moet minstens drie jaar in het museum in Rotterdam blijven staan.

Lees ook

De Volkskrant koos en becommentarieerde 14 foto’s uit de overzichtstentoonstelling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden