Nederlands bedrijf duikt op in 'geheime' Trump-memo's

Webzilla, een Nederlands bedrijf dat webdiensten aanbiedt, een zogeheten hostingprovider, dook deze week op in het rapport dat in de nacht van dinsdag op woensdag uitlekte met compromitterende informatie over Donald Trump. Het bedrijf wordt in het rapport een 'faciliterende rol' toegedicht, zonder dat hier overigens bewijs voor wordt geleverd.

null Beeld epa
Beeld epa

Directeur van XBT Holding is de 36-jarige Rus Aleksej Gubarev. Wie de eigenaren van XBT zijn, is onbekend. In het rapport dat in de nacht van dinsdag op woensdag uitlekte wordt op de laatste pagina de 'faciliterende' rol van Gubarev en zijn Webzilla beschreven. Hij zou door de Russische geheime dienst FSB zijn gerekruteerd samen met een andere hacking-expert. Het bedrijf zou volgens het rapport geholpen hebben bij het verspreiden van virussen en het stelen van data en andere operaties tegen de Democraten.

Experts, onder meer van het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT, hebben echter grote twijfels bij de vermeende rol van XBT/Webzilla bij de Russische hackoperaties. Het correspondeert namelijk niet met de reeds bekende handelswijze van aan Rusland gelieerde hackers. Die doen er juist alles aan om via kleine, vage bedrijfjes serverruimte te huren. Die servers betalen ze met de digitale munt Bitcoin en vervolgens schermen ze hun IP-adres af om anoniem te blijven. Een miljoenenbedrijf een faciliterende rol laten spelen oogt in dat opzicht als veel te risicovol. De kans dat die betrokkenheid uitlekt, is groot.

Het bedrijf zelf laat weten dat het op geen enkele wijze betrokken is bij 'eventuele hacks' en dat er niet wordt samengewerkt met Russische veiligheidsdiensten.

Lees ook:

Kremlin: Amerikaanse beschuldigingen over hacks doen denken aan heksenjacht.

Inlichtingendiensten VS: 'Poetin gaf opdracht om verkiezing te beïnvloeden'.

Eerder was er al sprake dat een privéserver van een Nederlandse onderzoeker mogelijk gebruikt zou zijn bij Russische hacks.

Vlak voor Kerst schreef Bert Lanting: Nieuw bewijs: Russische inlichtingendienst achter hack Democraten.

Aantrekkelijk

Webzilla bv is in 2007 opgericht en is lang een klein, marginaal bedrijfje met een eigen vermogen van ongeveer 2,5 ton euro. Tot het in de zomer van 2011 werd overgenomen door XBT, van Gubarev en zijn zakenpartners. Daarna groeide het bedrijf hard in Nederland, zo blijkt uit jaarrekeningen van de Kamer van Koophandel. Webzilla leende miljoenen om uit te breiden, waarmee het een serieuze speler werd in Nederland. Onbekend is wie deze leningen verstrekte. In 2015 had Webzilla een omzet van ruim 10 miljoen dollar ( 9,5 miljoen euro) en behaalde het een winst van ruim 4 ton.

Het bedrijf biedt dataservers aan en beheert ook data van grote bedrijven. Omdat Webzilla in Nederland nog geen eigen datacentrum heeft, huurt het bedrijf zelf weer capaciteit in bij onder meer Leaseweb. Webzilla is inmiddels begonnen met de bouw van een eigen datacentrum in Amsterdam-Zuidoost. Het moederbedrijf, XBT, is in de laatste jaren sterk gegroeid en inmiddels actief op vier continenten, waaronder in de Verenigde Staten.

Ondanks het ontbreken van bewijzen en de twijfels van experts, zegt iemand die met Webzilla heeft gewerkt en anoniem wil blijven uit angst voor repercussies, dat het aantrekkelijk zou kunnen zijn voor bijvoorbeeld de Russische geheime dienst om een bedrijf als Webzilla te kunnen gebruiken, omdat ze 'een goede, globale infrastructuur hebben' en ze met mensen kunnen werken die loyaal zijn.

Wall Street Journal

De Volkskrant kreeg op 24 december kennis van het rapport. Een journalist van The Wall Street Journal kwam een dag voor Kerst naar Nederland met een kopie van het rapport. Hij had in het rapport de link met het Nederlandse bedrijf gelezen en vloog hierheen om te kijken of hij informatie bevestigd kon krijgen.

De Amerikaanse journalist vroeg hierbij hulp van de Volkskrant. Met hem is geprobeerd verschillende onderdelen te verifiëren. Dat is ingewikkeld omdat de informatie in het rapport met name gebaseerd lijkt te zijn op gesproken bronnen, die informatie hebben gedeeld. Omdat het nog niet gelukt is beweringen hard te maken, besloten we tot op heden om geen informatie uit het rapport te publiceren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden