Nederlander nauwelijks in voor hedendaagse kunst

Het gros van de Nederlanders is niet of nauwelijks geïnteresseerd in hedendaagse kunst. De onverschilligheid is het grootst onder jongeren....

Van onze verslaggever

Deze eerste Kunst10daagse moet helpen de drempels weg te nemen die de gemiddelde Nederlander zegt te voelen ten aanzien van moderne kunst, artotheken en galeries. Die kwamen naar voren tijdens een marktonderzoek in opdracht van de organisatoren van de Kunst10daagse, de Federatie Kunstuitleen (FKU) en de Nederlandse Galerie Associatie (NGA).

Van de ondervraagden toont 76 procent nauwelijks of geen interesse in moderne kunst. Onder jongeren van 18 tot 35 jaar is dat 81 procent. Tegelijkertijd vinden grote groepen dat moderne kunst niet exclusief is weggelegd voor mensen met veel geld (44 procent) of voor liefhebbers die er echt verstand van hebben (56 procent). Echte kunst in eigen huis ervaart 57 procent als ‘inspirerend’, maar die verhoogt volgens slechts 35 procent ‘het woonplezier’.

Zes op de tien respondenten hebben minstens één keer in het leven een kunstuitleen of galerie bezocht. Vier op de tien vinden het kunstaanbod aldaar te duur en de bezoekers ‘niet zoals ik’. Vooral dit soort toegangsdrempels willen de organisatoren helpen wegnemen met de eerste Kunst10daagse, die duurt van 4 tot en met 13 november onder het motto ‘Ik kan, ik kies, ik kunst’. De deelnemers – 55 kunstuitlenen en 105 galeries – organiseren workshops, lezingen en ‘bijzondere exposities’.

Zo toont de Artoteek Den Haag meubels van ontwerper Maarten Baas, die zaterdag het decor zullen vormen van een performance door Joris van Midde. Galerie Willy Schoots in Eindhoven toont werk van zes kunstenaars als ‘het product van hun opvoeding en omgeving’ in de jaren 1970. Gedurende de Kunst10daagse is bij alle deelnemers de Egg Vase van Marcel Wanders ‘exclusief verkrijgbaar’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden