Nieuws
Nederland wil 175 miljoen uittrekken voor Rembrandt uit Franse privécollectie
Het Rijksmueum, de Vereniging Rembrandt en het ministerie van OCW willen voor 175 miljoen euro het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt kopen en ‘voorgoed in het publieke domein brengen’. De eigenaar, de Franse bankiersfamilie Rothschild, heeft al ingestemd met het bod.
Het ministerie van OCW wil 150 miljoen euro uittrekken voor de aankoop. De Vereniging Rembrandt draagt 15 miljoen euro bij en nog eens 10 miljoen euro komt uit het Rijksmuseum Fonds.
De Rothschilds verkochten eerder Rembrandts dubbelportret van Marten Soolmans en Oopjen Coppit aan het Rijksmuseum en het Louvre. Toen de familie de verkoop aankondigde van De Vaandeldrager, vaardigde de Franse overheid in april 2019 een exportverbod af: gedurende 30 maanden, tot januari 2022, diende het portret in Frankrijk te blijven. Zo stelde de regering Franse musea, waaronder het Louvre, in gelegenheid het gevraagde bedrag bijeen te brengen. In de tussentijd was De Vaandeldrager toch te zien op een expositie in het Rijksmuseum.
Het werk uit 1636 komt op de markt, nu de Franse regering heeft besloten het niet te kopen. In 2019 werd de waarde van het werk geschat op 165 miljoen euro. Mocht de aankoop lukken, dan zal De Vaandeldrager eerst in alle Nederlandse provincies worden getoond. Uiteindelijk moet het werk een plek krijgen op de Eregalerij van het Rijksmuseum.
De Vaandeldrager is volgens Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits het belangrijkste werk van Rembrandt dat nog in particulier bezit is en de laatste kans om een schilderij van dit belang te kunnen kopen. ‘Generaties lang is ervan gedroomd De Vaandeldrager terug te laten keren naar ons land.’ Hij noemt het een ‘ongeëvenaard werk van de meester’ dat zijn artistieke doorbraak markeert.
‘Met deze gezamenlijke aankoop maken we één van de mooiste werken van Rembrandt toegankelijk voor iedereen’, aldus cultuurminister Ingrid van Engelshoven (D66). ‘De Vaandeldrager komt na een reis van eeuwen nu voorgoed naar huis.’ De Vereniging Rembrandt streept van een ‘droomaankoop’ en spreekt van een ‘hoogtepunt’ in haar 138-jarig bestaan.
Schets onder De Nachtwacht
Het Rijksmuseum maakte woensdag ook bekend dat er onder de verflagen van De Nachtwacht een schets is gevonden. Het is de opzet die Rembrandt maakte van de compositie van het beroemde schuttersstuk. De schets kwam aan het licht tijdens het onderzoek aan De Nachtwacht, dat nu na 2,5 jaar is afgerond als eerste fase van de restauratie.
Kenners vermoedden al dat Rembrandt de compositie eerst schetste, maar door nieuwe technieken om ‘door de verf heen te kijken’ is het bestaan nu aangetoond. ‘We hebben het ontstaan van De Nachtwacht ontdekt’, zegt Pieter Roelofs, het hoofd schilder- en beeldhouwkunst van het Rijksmuseum. ‘Waarom is dit zo belangrijk? Het geeft ons het gevoel dat we over Rembrandts schouder meekijken. Het geeft ons voor het eerst inzicht in het maakproces.” Hij spreekt van ‘een doorbraak in het onderzoek’.