Nederland vraagt Google naar identiteit internetgebruikers

AMSTERDAM Nederland heeft Google in de tweede helft van het vorig jaar 67 keer gevraagd de identiteit van internetgebruikers te onthullen....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Dit blijkt uit cijfers die het Californische internetbedrijf wereldkundig heeft gemaakt. Google zwijgt over de reden achter die verzoeken. Van juli tot december vorig jaar kreeg de onderneming er meer dan 14 duizend uit de hele wereld.

Google zegt censuur aan de kaak te willen stellen. ‘Er is een gebrek aan informatie over wat regeringen doen’, zegt Google-advocaat Nicole Wong. ‘We willen een discussie op gang brengen over de vrijheid van meningsuiting en over privacy, dat is moeilijk als de harde cijfers ontbreken.’ Google gaat in de meeste gevallen wel op de verzoeken in.

Van de ruim 40 landen die Google aan zijn virtuele schandpaal heeft genageld, heeft Brazilië vorig jaar de meeste verzoeken ingediend – 3.663 keer. De regering en het internetbedrijf zijn in een conflict gewikkeld rond Orkut. Dit sociale netwerk van Google is een van de populairste webbestemmingen in het land. Ook onder criminelen, zegt de Braziliaanse justitie. De Verenigde Staten zijn onder de grootafnemers een goede tweede: die wilden 3.580 keer weten welke anonieme gebruikers zich verschuilden achter Googles Gmail, Blogger of Docs.

Google bracht zijn wereldkaart van internetcensuur op een pikant moment naar buiten. Een dag eerder kreeg topman Eric Schmidt een brandbrief van tien nationale privacyinstanties, waaronder het College voor de Bescherming van Persoonsgegevens. Ze verwijten Google een ‘teleurstellende minachting voor fundamentele normen en wetten’.

Steen des aanstoots is de nieuwe dienst Buzz, die begin februari werd geïntroduceerd. Buzz maakt het voor gebruikers van diensten makkelijker informatie met anderen te delen. Dat bleek sommige gebruikers iets te gemakkelijk te gaan.

Google heeft meer problemen. Op internet wordt geklaagd dat YouTube, de videodienst van Google, tientallen parodieën heeft verwijderd die zijn gemaakt op de ‘bunkertirade’ van Adolf Hitler uit de film Der Untergang. Daarbij wordt een uitval van de nazileider, gespeeld door Bruno Ganz, van ondertitels voorzien over heel andere onderwerpen, zoals de dood van Michael Jackson of een mislukt bedrijfsuitje. Google zegt tot actie te zijn gedwongen door de producent van de film.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden