Nederland toont ontwerp World Expo 2010 in China

Nederland heeft in de Chinese stad Shanghai het ontwerp van het Nederlandse paviljoen voor de wereldtentoonstelling World Expo 2010 gepresenteerd....

ANP

De Chinese media beschouwen het paviljoen als één van de opvallendste inzendingen voor de tentoonstelling. Het zal naar verwachting ruim zeven miljoen bezoekers trekken. De kosten voor de bouw en exploitatie worden geschat op 20 miljoen euro, bijeen gebracht door de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven.

Het ontwerp van Körmeling is geen traditioneel gebouw, maar een complete straat die als een achtbaan omhoog slingert en waaraan twintig kleinere huizen liggen. De straat en de panden zijn gebouwd op palen. In het bouwwerk, Happy Street gedoopt, zullen Nederlandse kunst en uitvindingen op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid worden tentoongesteld.

Körmeling vindt dat zijn ontwerp goed aansluit bij het officiële thema Better City, Better Life van de World Expo 2010 in China. ‘Een betere stad begint in mijn ogen bij een betere straat’, aldus de architect tijdens de presentatie. In het paviljoen combineert hij verschillende Nederlandse bouwstijlen, variërend van een zeventiende-eeuws grachtenpand tot moderne architectuur.

Samen met collega-architect Rijk Blok heeft Körmeling de afgelopen week besprekingen gevoerd met Chinese partners die de bouw begeleiden, waaronder de Tongji Universiteit in Shanghai. De contractbesprekingen gingen boven verwachting snel, zo merkte het tweetal. ‘We hadden er vooraf niet op gerekend, maar we hebben deze week al contracten getekend’, zegt Blok. De bouwwerkzaamheden van het Nederlandse paviljoen beginnen naar verwachting eind 2008. In december 2009 moet het klaar zijn.

Nederland heeft in de Chinese stad Shanghai het ontwerp van het Nederlandse paviljoen voor de wereldtentoonstelling World Expo 2010 gepresenteerd. Het bouwwerk is ontworpen door de Nederlandse architect John Körmeling. (ANP) Beeld
Nederland heeft in de Chinese stad Shanghai het ontwerp van het Nederlandse paviljoen voor de wereldtentoonstelling World Expo 2010 gepresenteerd. Het bouwwerk is ontworpen door de Nederlandse architect John Körmeling. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden