Nederland te gast op kunstbeurs in Milaan

Nederland is ‘guest nation’ op de kunstbeurs MiArt. Curator Marianna Vecellio maakt een tentoonstelling...

Waarom Nederland?

De kunstbeurs in Milaan stelt sinds vorig jaar een land centraal. Toen was dat China, nu wilden ze een Europees land dat zijn kunst sterk in het buitenland vertegenwoordigt.

Doet Nederland dat beter dan andere landen?

VOlgens curator Marianna Vecellio wel. In Nederland worden goede kunstenaars van overheidswege ondersteund. Zoiets als de Mondriaanstichting, die tentoonstellingen, projecten, uitwisselingen mogelijk maakt door subsidies, bestaat in veel Europese landen niet. Ook deze tentoonstelling financiert de stichting.

Wie zijn er op de beurs te zien?

Acht galeries zijn vertegenwoordigd. De tentoonstelling Arcipelago Olanda toont werk van onder meer Jeroen Kooijmans, Jennifer Tee, Maurice Scheltens en Job Koelewijn.

Wat vindt de organisatie typisch Nederlandse kunst?

Vecellio vindt dat Nederlandse kunstenaars in eerste instantie uitgaan van iets formeels, en dan een uitweg zoeken. Door naar binnen te keren, zoals de zusjes LA Raeven in hun psychologische zoektocht, of door afstand te nemen. Gabriel Lester heeft bijvoorbeeld een ruimte gecreëerd waarin je van buitenaf naar een huiselijke situatie kijkt, als voyeur.

Is zo’n expositie op een commerciële beurs uitzonderlijk?

Ja. Maar het komt steeds vaker voor. Beurzen willen zich meer inhoudelijk profileren. En voor curatoren en kunstenaars is het een goed platform.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden