Nederland 'niet of nauwelijks beveiligd tegen cyberaanval'

Nederland is niet of nauwelijks beveiligd tegen cyberaanvallen. De kans op ontwrichting van de economie of infrastructuur is reëel, stelt directeur Ronald Prins van Fox-IT in Delft, het grootste internetbeveiligingsbedrijf van Europa. Hij doet zijn uitspraak in een interview met de Volkskrant vandaag.


Stuxnet, het virus waarmee een deel van het Iraans nucleair programma vorig jaar werd vernietigd, heeft in een Nederlandse multinational rondgewaard. Hierover had minister Rosenthal contact moeten opnemen met zijn Amerikaanse evenknie Clinton, stelt Prins, maar die discussie vindt niet plaats 'omdat de dreiging van cyberwapens nog niet voldoende wordt ingezien'.

Overheidsinstellingen en bedrijven zijn volgens Prins niet in staat om veiligheid in te kopen, omdat dat altijd zo goedkoop mogelijk moet, via aanbestedingen. Hij stelt dat beslissingen op het gebied van cybersecurity op bestuursniveau zouden moeten worden genomen, en niet door inkopers, omdat het functioneren van de hele organisatie doorgaans in het geding is.

Nederland heeft 50 miljoen euro en een kolonel vrijgemaakt om voor 2014 een cyberleger te bouwen. Dat is volgens Prins 'niet veel'. Voor de kosten van de vleugel van één JSF-toestel is volgens hem een goed cyberleger te financieren, maar de discussie daarover schiet tekort 'omdat politici op het hoogste niveau er nog niet aan toe zijn'.

Nederland is volgens de cryptograaf een van de kwetsbaarste landen voor cyberaanvallen, vanwege de hoge afhankelijkheid van ict en internet. 'Er is waarschijnlijk geen enkel ander land waar de hack bij Diginotar zoveel effect zou hebben gehad, puur omdat onze ict-infrastructuur zo ver is gevorderd. Omdat onze overheid zo graag wil dat we het beste ict-jongetje van de klas zijn. En dat zijn we ook.'

Hackers hebben al in februari aangetoond dat sluizen makkelijk via internet op afstand te besturen zijn, waardoor delen van Nederland 'kinderlijk eenvoudig' onder water te zetten zijn. De OESO, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling, schrijft in een rapport dat cyberwapens 'binnenkort alomtegenwoordig zullen zijn'.

Lees het hele interview vandaag in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden