Nederland en VS willen telefoons verplicht uitrusten met 'killswitch'

Telecomproviders in Nederland worden waarschijnlijk vanaf 1 januari volgend jaar verplicht gestolen mobieltjes van hun klanten onbruikbaar te maken. Een wet die dan van kracht moet gaan, verplicht ze de zogeheten IMEI-code te blokkeren als de telefoon gestolen wordt (killswitch). Daardoor wordt de telefoon onbruikbaar. De Verenigde Staten werkt aan een soortgelijke wet in eigen land die ook 1 januari van kracht moet gaan.

Redactie
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie had al eerder aangekondigd met deze maatregel te komen. Hij laat nu weten ernaar te streven dat het wetsvoorstel nog voor de zomer naar de Kamer gaat, zodat het voor 1 januari kan worden ingevoerd. Vandaag schreef hij de Tweede Kamer over zijn plannen.

Straatroven
Uit ervaringen in andere landen blijkt dat na vergelijkbare maatregelen het aantal straatroven met zo'n 20 procent daalde, aldus de minister. Tot nu toe werd de IMEI code, het 15 cijferige serienummer van de telefoon, in Nederland wel gebruikt door de politie, maar niet om de telefoon te blokkeren. De politie gebruikt dit nummer om de gestolen telefoon op te nemen in de landelijke database van gestolen mobieltjes.

Daarnaast wordt de code gebruikt om het toestel te bestoken met een sms-bombardement met de melding 'Deze telefoon is gestolen, ga naar de politie'. Zo kan de dader de telefoon niet doorverkopen. Ook kunnen providers met de code voorkomen dat de daders een nieuw abonnement met de telefoon afsluiten.

Killswitch
Het blokkeren van de code zorgt ervoor dat de telefoon ook met een nieuwe simkaart niet meer te gebruiken is. Het onklaar maken van een telefoon wordt ook wel 'killswitch' genoemd. De toegang tot internet via WiFi wordt op deze manier echter niet geblokkeerd, en ook in het buitenland, waar geen IMEI-nummers worden gebruikt, blijft de telefoon bruikbaar.

In de Verenigde Staten was het de bedoeling dat alle telefoons in de staat Californië een blokkade zouden krijgen, maar dit is met het nieuwe wetsvoorstel uitgebreid naar het hele land. De blokkade moet er net als in Nederland voor zorgen dat dieven niet meer bij waardevolle gegevens kunnen komen. Ook zorgt de blokkade ervoor dat de dief de telefoon niet meer zelf kan wissen en vervolgens kan gebruiken of verkopen.

Hacker
De blokkade is niet alleen maar goed nieuws voor de gebruiker. Volgens Amerikaanse telecomproviders zou een hacker telefoons op grote schaal kunnen wissen, waardoor vele mensen met een waardeloze telefoon zitten.

Verschillende applicaties en toepassingen kunnen er nu al voor zorgen dat een gebruiker zijn telefoon op afstand kan vergrendelen. Zo is er voor de Samsung een optionele toevoeging, die veel gebruikers niet wilden hebben en voor telefoons van Apple is er de Activation Lock. Hiermee kan vanaf de computer of een ander product van Apple de telefoon worden gewist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden