Nederland en Frankrijk verdelen Rembrandt-portretten

De twee Rembrandt-portretten die Nederland en Frankrijk voor 160 miljoen euro kopen van de Franse familie De Rothschild, zijn verdeeld tussen de twee landen. Nederland verwerft het portret van Maerten Soolmans, de man van het aanstaande huwelijkspaar, en Frankrijk de beeltenis van de vrouw, Oopjen Coppit.  Dat blijkt uit een bericht van het Franse ministerie van Cultuur.

Michiel Kruijt
Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Beeld anp
Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit.Beeld anp

Een woordvoerder van minister Bussemaker van Cultuur bevestigt de verdeling. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Nederland en Frankrijk ieder de helft van de twee doeken zouden kopen. Dat zou een extra garantie zijn dat de doeken nooit worden gescheiden. Volgens de woordvoerder was het 'niet mogelijk' om de stukken gezamenlijk te verwerven. Hij wil hierover verder geen mededelingen doen omdat de onderhandelingen over de aanschaf nog steeds lopen. Wel benadrukt hij dat de twee landen hebben afgesproken 'dat de stukken altijd bij elkaar moeten blijven en niet los verkocht kunnen worden'.

Eind september hadden Nederland, Frankrijk en de familie De Rothschild overeenstemming bereikt over de aankoop, die juridisch nog moest worden uitgewerkt. De twee landen leggen ieder 80 miljoen euro op tafel voor de portretten, die bijna 140 jaar in Frans privébezit waren. Het Rijksmuseum poogde allebei de schilderijen voor Nederland te verwerven, maar dat mislukte omdat Frankrijk niet allebei de doeken wilde laten gaan vanwege hun grote culturele waarde.

Volgens een woordvoerster van het Rijksmuseum zullen de doeken niet voor Kerst in het museum in Amsterdam te zien zijn, zoals Bussemaker in september had aangekondigd. 'Het wordt volgend jaar.' De portretten zullen altijd gezamenlijk worden tentoongesteld door afwisselend het Rijksmuseum en het Louvre in Parijs, zo hebben Frankrijk en Nederland eerder afgesproken.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer lezen

Lees hier een reconstructie van de kunstthriller van het jaar.

Zijn de schilderijen het geld wel waard? Kunstredacteur Wieteke van Zeil van de Volkskrant is enthousiast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden