Nederland en Frankrijk kopen Rembrandts samen

Nederland en Frankrijk kopen de twee schilderijen van Rembrandt samen voor in totaal 160 miljoen euro van de familie De Rothschild, die de werken nu nog in privébezit heeft. De twee schilderijen zullen tezamen bij toerbeurt in het Rijksmuseum in Amsterdam en museum het Louvre in Parijs te zien zijn; eerst komen ze naar Amsterdam - mogelijk al snel.

De twee portretten van Rembrandt. Beeld
De twee portretten van Rembrandt.Beeld

Dit heeft minister Bussemaker van Cultuur woensdag de Tweede Kamer laten weten. Premier Rutte en de Franse president Hollande hebben tijdens de VN-top in New York de afspraken over de gezamenlijke koop aan elkaar bevestigd, waarbij iedere partij de helft van de twee doeken krijgt.

Ingewijden hadden deze uitkomst al voorspeld: Frankrijk vindt het onverteerbaar dat beide doeken naar het Rijksmuseum gaan, ook al heeft de Franse minister van Cultuur, Fleur Pellerin, eerder een exportvergunning gegeven voor de in 1634 gemaakte portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Na kritiek op deze beslissing in Frankrijk is Pellerin op haar schreden teruggekeerd.

Vorige week leek het nog dat beide Rembrandts naar Nederland zouden komen. Het kabinet had toegezegd de helft van de gevraagde koopsom van 160 miljoen te gaan betalen, mits het Rijksmuseum de andere helft zou weten te verzamelen. Afgelopen donderdag deed Pellerin echter een tegenbod. Zij liet toen weten dat zij in staat is een van de twee doeken te kopen dankzij een gift van 80 miljoen euro van de centrale bank van Frankrijk.

Nu er maar één schilderij naar Nederland komt, is het de vraag of het kabinet nog de 80 miljoen gaat betalen waarvoor ze van het parlement toestemming heeft gekregen. Minister Dijsselbloem van Financiën zei dinsdag in de Tweede Kamer dat het Rijksmuseum in dat geval nog steeds een bijdrage moet leveren. Woensdag liet Dijsselbloem weten dat hij verwacht dat het Rijksmuseum en fondsen als Vereniging Rembrandt de 12,5 miljoen euro fourneren die zij al eerder hadden aangekondigd. De rest, 67,5 miljoen euro, zou de Nederlandse staat dan voor zijn rekening nemen.

Maar de bestuursvoorzitter van Vereniging Rembrandt, Martijn Sanders, kondigde aan dat de door hem toegezegd bijdrage van 5 miljoen euro van de baan is: 'We zouden alleen steunen als beide doeken naar Nederland komen. Aan die voorwaarde wordt nu niet voldaan.' De kans dat particulieren nog meebetalen aan de gezamenlijke aankoop, lijkt ook gering.

Het Rijksmuseum had graag de twee portretten in bezit gekregen vanwege de artistieke en historische waarde: de twee werken illustreren de opkomst van de burgerij in de Gouden Eeuw doordat Soolmans en Coppit zich vorstelijk hebben laten afbeelden. De Rothschilds kochten de portretten in 1877 van een Amsterdamse familie. De werken zijn sindsdien in het bezit van de Franse tak van de bankiersfamilie gebleven en slechts zelden voor het publiek te zien geweest.

Meer lezen

Lees hier een reconstructie van de kunstthriller van het jaar.

Zijn de schilderijen het geld wel waard? Kunstredacteur Wieteke van Zeil van de Volkskrant is enthousiast.

Het portret van Maerten Soolmans. Beeld
Het portret van Maerten Soolmans.Beeld
Een van de twee Rembrandt-portretten die het Rijksmuseum en het kabinet willen aanschaffen. Het portret van de 23-jarige Amsterdamse Oopjen Coppit. Beeld
Een van de twee Rembrandt-portretten die het Rijksmuseum en het kabinet willen aanschaffen. Het portret van de 23-jarige Amsterdamse Oopjen Coppit.Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden