Nederland 2 moet kijkerstrekker worden

De publieke omroepen bundelen hun krachten in de strijd tegen de commerciële zenders. Vanaf volgend jaar zenden alle omroepen hun 'brede' programma's uit via Nederland 2, waarop ook voetbal en evenementen te zien blijven....

De gezamenlijke aanpak van de publieke omroepen moet Nederland 2 een marktaandeel van 17 à 18 procent opleveren, 1 à 2 procent meer dan dat van de huidige marktleider RTL 4. Nederland 1 en 3 moeten respectievelijk 13 en 10 procent marktaandeel realiseren.

Dat staat in het voorstel voor netprofilering dat de raad van bestuur maandag aan de voorzitters van de publieke omroepen heeft gestuurd en waarover NOS-bestuur en omroepvoorzitters (vertegenwoordigd in de raad van toezicht van de NOS) overeenstemming lijken te hebben bereikt, na veel informeel, maar beslist ook intensief overleg.

Een sterk Nederland 2 moet het publiek dat is verdwenen naar de commerciële omroep of daarheen dreigt te vertrekken, terugwinnen. Hoewel in principe alle omroepen aan het tweede net kunnen bijdragen, zullen VPRO en NPS dat in praktijk niet doen, omdat hun programma's niet passen bij het brede en toegankelijke net dat Nederland 2 wil zijn.

In de vooravond worden dagelijks programma's uitgezonden die favoriet zijn bij jongeren, aangevuld met een nieuw te vervaardigen soap-achtige dramaserie voor deze doelgroep, te bekostigen uit het programmaversterkingsbudget van de NOS

Elke omroep houdt een 'thuisnet', waarop minimaal tweederde van zijn programma's te zien is. AVRO, KRO en NCRV blijven uitzenden via Nederland 1, de 'verdiepende' familiezender, waarop ook levensbeschouwing een plaats heeft.

De EO, die toetreedt tot de netredactie van Nederland 1, brengt een deel van zijn programma's op deze zender onder, maar houdt Nederland 2 als thuisnet, evenals TROS en BNN.

Op Nederland 3 blijven NPS, VARA en VPRO werken aan experimentele en grensverkennende programma's voor een 'cultureelprogressieve' doelgroep.

Op dat net komt ook het veelbesproken jeugdblok, elke werkdag tussen 16.00 en 19.00 uur en gevuld met alle kinderprogramma's van de verschillende publieke omroepen.

Nederland 1, 2 en 3 krijgen elk een eigen netredactie met aan het hoofd een coördinator. Voor het jeugdblok op Nederland 3 wordt een aparte redactie in het leven geroepen en treedt een 'onafhankelijke' adjunct-netcoördinator aan.

Het voorstel van de raad van bestuur wordt vrijdag met de raad van toezicht verder besproken. De verwachting van NOS-bestuurder Hans van Beers is dat de omroepen ermee zullen instemmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden