Ndegeocello is in de ban van de liefde

Meshell Ndegeocello. Bitter. Maverick...

Gert van Veen

Bitter is het derde album van Meshell Ndegeocello, de Amerikaanse zangeres en bassiste die zes jaar geleden sterk debuteerde met de cd Plantation lullabies. Die plaat heeft ze tot nu toe nooit kunnen overtreffen. De opvolger Peace beyond passion (1996) was weliswaar in orde, maar toch minder bijzonder dan haar eersteling. En ook Bitter is een plaat die op het eerste gehoor niet de impact heeft van het debuut.

Het songmateriaal is sober opgezet, en grotendeels voorzien van een semi-akoestische instrumentatie met piano en gitaar, en hier en daar een kleine strijkersgroep.

De sfeer blijft gedurende het hele album ingetogen, met veel love-songs en ballads, en komt op momenten (het titelnummer Bitter) opvallend dicht in de buurt van de singer-songwriter-stijl, zoals die in de vroege jaren zeventig werd gebezigd door James Taylor, Carole King en Joni Mitchell.

Een teleurstelling voor diegenen, die de zangeres vooral bijzonder vonden om haar jazzy sound. Maar wie deze plaat wat meer kans geeft, ontdekt al snel dat Ndegeocello ook als ze – zoals kennelijk bij het schrijven van deze songs – even helemaal in de ban is van de liefde, haar talent voor het schrijven van goede popliedjes niet heeft verloren. Het mag allemaal wel erg lieflijk klinken, een beetje meer power had geen kwaad gekund, maar de diepte in de songs op Bitter laat er geen twijfel over bestaan dat ze wel degelijk een van de bijzonderste talenten is in de Amerikaanse popwereld van de jaren negentig.

Kool Keith: Black Elvis/Lost in space. Ruffhouse.

Het Amerikaanse hip hop-label Ruffhouse grossiert in grote namen, maar gunt zichzelf ook regelmatig ruimte voor experimenten. Zoals het album Black Elvis/Lost in space van rapper Kool Keith, die zich net als op eerdere platen (ondermeer voor het Engelse MoWax) laat kennen als een rare outsider in de Amerikaanse rap-wereld.

Hij doet die reputatie al meteen eer aan in het hilarische openingsnummer Intro, waarin hij een reeks kritische vragen stelt: 'Why do you pull up in Valley parking in your Benz that is rented fronting on a cell phone that doesn't work. Why?'

En dat is nog maar het begin. In de achtenzestig minuten die volgen, stort Kool Keith een duizelingwekkende hoeveelheid informatie over de luisteraar heen: ideeën, die alle kanten op dwarrelen, doorspekt met vooral veel science fiction-achtige beelden. Vreemd, surrealistisch, grappig en meeslepend.

Various: Skank you too. Urban Essentials

Rockafeller skank, de aanstekelijke hit van Fatboy Slim, vormde de aanzet voor een heel nieuw genre, waarin ska, big beat, reggae-dub en nog een handvol andere stijlen samenkomen: skank. De compilatie Skank you too, samengesteld door Rob 'Boskank', John van Luijn (Melkweg) en Dab van Ommen (Skank Around Soundsystem) is een meeslepende introductie in de eclectische skank-sound, die het op dit moment bijzonder goed doet op de (rock-)dansvloeren.

De bijdragen komen uit de meest uiteenlopende hoeken, want groepen als Urban Dance Squad, Postmen, Jungle Brothers, Freestylers en Double Trouble hebben tracks op hun naam staan, die een plaats verworven in de platenbak van de skank-dj. Ook Fatboy Slim's Rockafeller skank mocht natuurlijk niet ontbreken op dit album, waarmee je gegarandeerd een lekker feestje kunt bouwen.

Surgeon: Force + form. Tresor.

Producer-dj Surgeon is een van de grote talenten van de Britse techno-scene, al week hij voor Force + form even uit naar het toonaangevende Berlijnse Tresor. Anthony Child (Surgeons ware naam) heeft in de afgelopen jaren al een imposant oeuvre opgebouwd dat nog het meest in de buurt kwam van de sound van Detroit-pionier Jeff Mills. Op dit album, een van de beste techno-releases van de afgelopen maanden, gaat deze vergelijking minder op. Surgeon klinkt nog even minimaal als voorheen, maar ditmaal zoekt hij het vooral in het stapelen van percussieve beats.

Nog even dwingend en effectief als voorheen, maar de vormen zijn wat minder rechtlijnig, en de sound is wat ronder. Dit weekend draait Surgeon op de Awakenings-party in de Westergasfabriek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden