Navarone komt met tweede album Vim and Vigor

Een mix van alternatief, diepgaand en luchtig. Zo omschrijft de Nederlandse rockband Navarone het nieuwe album Vim and Vigor. De plaat staat in het teken van ontwikkeling en vooruitgang, iets wat de band zelf heeft ervaren na het uitbrengen van het debuutalbum A Darker Shade Of White. 'Het groepsproces was erg belangrijk bij het maken van deze plaat. We hebben allemaal meegeschreven aan de nummers en ieder onze eigen muzikale input gegeven. Door op deze manier te werken wordt het muzikale proces weliswaar vertraagd, maar wij gaan nu eenmaal niet op een traditionele manier te werk', aldus bassist Bram Versteeg.

Navarone is ontstaan als muzikaal project tussen zanger Merijn van Haren en gitarist Kees Lewiszong. Aanvankelijk heette het vijftal Overthrow, maar nadat de band meerdere keren in het voorprogramma van de Golden Earring had gespeeld, opperde Barry Hay de naam te veranderen in Navarone, een verwijzing naar de film The Guns of Navarone. Het debuutalbum A Darker Shade Of White uit 2012 word goed ontvangen. Hoewel 3FM de band links laat liggen, speelt Navarone voor volle zalen.

Schrijfproces
Sinds de eerste plaat is uitgebracht, heeft de band geen moment stilgezeten. 'Vanaf plaat een zijn we vrijwel gelijk gaan doorschrijven voor plaat twee. We hadden het gevoel dat we moesten doorknallen. Alle ervaringen die we in de tussentijd opdeden, namen we weer mee in ons schrijfproces', legt Versteeg uit.'

Op een gegeven moment hadden we het idee dat er genoeg materiaal was voor een nieuwe plaat. Pas toen hebben we afgesproken om een week bij elkaar te gaan zitten in een vakantiehuisje en ons puur te focussen op de nieuwe nummers.'

Vriendschap
Alle bandleden krijgen tijdens het schrijfproces de kans om input te geven. Het duurt daarom soms wat langer om de nummers naar ieders wens af te krijgen. 'De basis van de band is onze vriendschap. Vijf gasten die het tof vinden om met elkaar muziek te maken. En wat wij denk ik goed kunnen, is om onze ego's steeds meer buiten de ruimte te laten tijdens een schrijfproces', aldus gitarist Roman Huijbreghs.

'We stellen ons meer open naar elkaar toe en werken echt in het belang van een song. Deze plaat staat daarom nog veel meer dan het vorige album in het teken van het groepsproces.'

Thema
De titel voor het nieuwe album werd pas gekozen toen alle nummers klaar waren. 'We hebben eerst gekeken naar de teksten van alle nummers en het overkoepelende thema van de plaat. Zo werd het al snel duidelijk dat de plaat over groei, dingen achterlaten en energie gaat.

Vervolgens zijn we lange tijd op het internet gaan zoeken voor toepasselijke woorden', vertelt Roman.'Uiteindelijk vonden we de woorden vim en vigor het meest toepasselijk. Geheel onverwacht kwamen we erachter dat de woorden vim en vigor ook daadwerkelijk in combinatie worden gebruikt. Vim and vigor is een uitdrukking die vraagt om meer energie, enthousiasme en groei. Datgene waar de nieuwe plaat voor staat.' (FaceCulture)

Navarone live:
12 juni - Muziekgieterij, Maastricht
27 juni - Concert At Sea, Brouwersdam
26 juli - Zwarte Cross, Lichtenvoorde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.