Natúúrlijk ontdekten de Chinezen Amerika

Wie zei dat Amerika is ontdekt door Columbus? Tweeënhalf duizend jaar voordat hij voet aan Amerikaanse wal zette, zou dat werelddeel al zijn ontdekt door de Chinezen....

Jan van der Putten

De Chinese Amerikaan Mike Xu, een onderzoeker van de universiteit van Texas, heeft op een internationaal symposium zijn vondst van bijna driehonderd jaar oude Indiaanse tekens toegelicht. Die bijeenkomst was georganiseerd ter viering van de honderdste verjaardag van de ontdekking van het jiaguwen, het oudste Chinese karakterschrift. Dat woord betekent: karakters gegrift in de schilden van schildpadden en op dierenbotten.

Intussen zijn zo'n 150 duizend van deze inscripties teruggevonden. Ze zijn vooral afkomstig uit Anyang, de hoofdstad van de Shang-dynastie (1700-1100 voor Christus). Volgens oude documenten leidde de zoon van een Shang-koning een uittocht naar het oosten. De Chinezen zouden de Bering-straat zijn overgestoken, en hun afstammelingen zouden zich hebben gevestigd in Midden-Amerika. Dat kan de overeenkomst tussen de schriften verklaren.

Chinese archeologen en linguïsten hebben de inscripties onderzocht en de gelijkenis volop bevestigd. Als de tekens niet in Midden-Amerika waren ontdekt, zouden deze geleerden ze voor karakters hebben gehouden uit de tijd van vóór de Qin-dynastie, die in 221 voor Christus China voor het eerst verenigde. In die tijd onstonden de huidige Chinese karakters.

Fan Yuzhou, hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van Nanking, meent dat de gelijkenis van de oude karakters in China en Midden-Amerika geen op zichzelf staand verschijnsel is: 'Het toont een mogelijke relatie aan tussen de oude Amerikaanse en de oude Chinese cultuur, want verschillende culturen kunnen niet onafhankelijk van elkaar dezelfde karakters creëren.'

Een Amerikaanse hoogleraar onthulde op het symposium dat in overoude tijden ook op het gebied van de kunst en van het gebruik van decoratiepatronen overeenkomsten tussen de beide beschavingen is geweest. Ook deze man is van oorsprong een Chinees. Chauvinisme kan de Chinese geleerden nog wel eens parten spelen. Misschien is dat de zwakke stee in de nieuwe theorie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden