Review

Nathalie Baartman's wereldvreemdheid is grappig en ontroerend

Ook in haar nieuwe solovoorstelling, over een verlaten vrouw, toont Nathalie Baartman zich een eigenzinnig cabaretière.

null Beeld Roos Gast-Schoneveld
Beeld Roos Gast-Schoneveld

Er woont een eigenaardige vrouw met haar 2-jarige dochtertje Annie op een christelijk bungalowpark in Putten. Een vrouw die zelfvoorzienend probeert te leven: in haar moestuin verbouwt ze paksoi. Als de oorlog ooit uitbreekt, kunnen wanhopige stedelingen de groente bij haar komen halen. Het is ook een verwarde vrouw, die 's nachts de straat opgaat uit angst dat de jihadisten op weg zijn naar Putten.

Rummikub

De vrouw in kwestie is Nathalie Baartman, de eigenzinnige Twentse cabaretière die ook in haar nieuwe cabaretvoorstelling weer uit alles laat blijken dat ze in de verkeerde plaats en tijd leeft. Haar tuttige lichtblauwe jurkje en het traporgeltje dat ze bij de kringloopwinkel kocht, stammen uit vroegere tijden en ze kan vol bewondering spreken over de passie en waardigheid waarmee Slavische volken zingen, dansen en rouwen om een overledene. Er volgt een geestige imitatie van de manier waarop een groep Bulgaren en een groep Hollanders optreden op een volksdansavond. Baartman: 'Die Bulgaren gaan na afloop van bil en de Nederlanders aan de boerenkool met rummikub.'

Haar met dik Twents accent gebrachte wereldvreemdheid werkt op de lachspieren, maar weet ook te ontroeren. Want in de kern gaat Louter, Baartmans vijfde cabaretsolo, over een vrouw die door haar man is verlaten. Een feit dat gedurende de avond op poëtische wijze kenbaar wordt gemaakt middels monologen, gedichten en liedjes op diverse muziekinstrumenten. Hoe moet een verlaten vrouw omgaan met haar verdriet? Baartman, een warme persoonlijkheid die met plezier afwijkt van de gebaande paden, en haar regisseur Joost Laterveer hebben die vraag subtiel verweven door een lichte, gevarieerde voorstelling.

Nathalie Baartman. Regie: Joost Laterveer. 6/2, Theater Griffioen, Amstelveen. Tournee t/m 23/5.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden