NieuwsFritzi Harmsen

Nalatenschap Fritzi Harmsen komt onder de hamer

Op 26 november worden brieven en tekeningen van Fritzi Harmsen van Beek geveild.

Veiling van brief van Fritzi Harmsen van Beek aan Vasalis in 1998. Plus antwoord van Vasalis, die tien dagen later zou overlijden. Beeld
Veiling van brief van Fritzi Harmsen van Beek aan Vasalis in 1998. Plus antwoord van Vasalis, die tien dagen later zou overlijden.

Bij het Haarlemse veilinghuis Bubb Kuyper zal op 26 november een aantal stukken uit de nalatenschap van de dichter en tekenaar Fritzi Harmsen van Beek (1927-2009) onder de hamer komen. Het gaat om een paar brieven, tekeningen en ook een beschilderde walnoot (met ingebouwd kerststalletje) van de kunstenaar, die spaarzaam publiceerde (Geachte Muizenpoot uit 1965 is haar bekendste dichtbundel), lange tijd een bohemien bestaan leidde in Huize Jagtlust bij Blaricum, met onder anderen haar kortstondige echtgenoot Remco Campert, en die daarna afgezonderd leefde in het Groningse Garnwerd.

Niet ver daarvandaan, in Roden (Drenthe), woonde haar vriendin M. Vasalis (1909-1998), de dichter die net als Fritzi vele jaren zweeg, nadat in 1954 haar derde bundel Vergezichten en gezichten was verschenen.

De twee dichters zagen elkaar met regelmaat, en bleven elkaar schrijven, zoals ook blijkt uit de biografie van Harmsen van Beek, Hemelse mevrouw Frederike, die hoogleraar Maaike Meijer in november 2018 heeft gepubliceerd. De laatste brief die Harmsen van Beek aan de terminaal zieke Vasalis (‘Kiekie’) schreef, gedateerd 15 september 1998, bestond uit regels die waren genoteerd in de vorm van wuivende grasspietjes: ‘Liefste Kiki, dit briefje zou moeten zijn als een kleine wandeling, zo zacht en eenvoudig, voetje voor voetje, op weg naar het betoverende woud waarin de God’s onmogelijke veele, allemaal verschillend hetzelfde bloemenkelkjes die bedekking vormden van de zachte geurige aard, zo vreemd veerkrachtig eigenlijk. het voelde beste een beetje of we daar zweefden, misschien ook uit angst om ergens op iets moois te trappen (...). Dat ik zo raar en klein schrijf is omdat je de brief dan plat zult kunnen strijken en dat er dan een grasveldje zal blijken te zijn. Heel klein en onecht en je kunt het ook niet ruiken, maar je kunt misschien denken dat het ruikt zoals het lievelingsbos’.

Vasalis antwoordde op 6 oktober geroerd: ‘Liefste Fritsie. Dit is wel het laatste briefje dat ik zal schrijven - vanwege de mooiste brief die ik ooit gekregen heb. Die bekijk en lees ik telkens weer en ik aai de grasjes en stengels, die van woorden en letters en zinnen gemaakt zijn. Een planten-schrift en natuurlijk konden die al lezen en schrijven vóór ons, zo hoort het.’ Tien dagen later zou Vasalis overlijden.

Bieden op de brief plus de antwoordbrief kan vanaf 300 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden