NAi uit de brand met subsidie van een miljoen

De directeur kan haar dreigement om weer naar Duitsland terug te keren intrekken: het Nederlands Architectuurinstituut krijgt eindelijk de een miljoen gulden subsidie extra waarom het een jaar geleden al had gebedeld bij het rijk....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

Staatssecretaris Nuis van OCW kwam gisteren met de verlossende fax: een miljoen voor de periode tussen 1997 en 2000. Daarvoor kan eindelijk orde op zaken gesteld worden bij het beheer van de collectie, een van de wensen van het instituut. Er is, zegt een voorlichter, zo'n achterstand opgelopen, omdat er te weinig personeel kon worden aangetrokken, terwijl in de tussentijd de collectie wel groeide. Recentelijk werden de tekeningen en maquettes van het bureau Van den Broek & Bakema en van Rem Koolhaas aan het NAi overgedaan.

In oktober 1996 luidde het architectuurinstituut de noodklok. Met een budget van 5,8 miljoen gulden (dat was verstrekt in de periode 1993-1996) was het niet mogelijk het gebouw voor het publiek te verlevendigen, meende Feireiss. En dat was juist de reden waarom het bestuur haar uit Berlijn naar Rotterdam had gehaald. Feireiss had immers bewezen in haar galerie Aedes met beperkte middelen een interessant expositiebeleid op te zetten.

Niet staatssecretaris Nuis, maar minister De Boer van VROM stak vorig jaar het noodlijdende instituut de helpende hand toe. De overweging: het NAi besteedt ook aandacht aan ruimtelijke ordening en stedenbouw. Het bedrag van De Boer, negen ton, is door de Kamer van een incidentele in een structurele bijdrage veranderd.

Door het miljoen van Nuis (OCW) kan het instituut nu rekenen op een kleine acht miljoen per jaar tot het jaar 2000. Voor bepaalde gemeentelijke projecten springt de stad Rotterdam bij. Bij het instituut overheerst tevredenheid. Eindelijk kan er, althans op het gebied van de collectie, iets ondernomen worden. En dat is niet louter van nationale betekenis: de verzameling heeft zo'n omvang en kwaliteit dat ze ook internationaal veel belangstelling trekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.