TV-recensie Laat op één

Nadia Moussaid neemt Jinek tijdelijk over en dat gaat niet zonder enig kabaal, maar de presentatrice blijkt een natuurtalent

Een week eerder dan de bedoeling was stopte Eva Jinek, hoogzwanger, met Jinek. Het ging echt niet meer, ze vreesde in de studio uit elkaar te ploffen. Haar vervanger, Nadia Moussaid, stond al klaar. Laat op één, was de nieuwe naam van de talkshow.

Liever luisteren dan lezen? Hier kun je dit verhaal van de Volkskrant beluisteren:

Ze begon maandag. Nog voordat ze bij de studio was gearriveerd, ging het los. Aan de ene kant van de kloof werd op Twitter geschreeuwd dat het allemaal wel weer érg toevallig was dat de achternamen van Pauw, Jinek en Knevel & Van den Brink goed genoeg waren voor de naam van een talkshow, en die van Moussaid niet.

Ook aan de andere kant werd kabaal gemaakt. Chef propaganda van de PVV Martin Bosma twitterde dat ‘uw objectieve staatsomroep natuurlijk voor een linkse activist kiest’. Wierd Duk van De Telegraaf, gealarmeerd door de achternaam van de nieuwe presentator, dook de archieven in. Hij kwam boven met een tweet van Moussaid uit 2014 met de tekst ‘OM vervolgt Wilders wegens
discriminatie! Misschien toch nog gerechtigheid’.

‘Publieke omroep is helemaal niet links’, sneerde Duk cynisch. Hij is zelf vaste gast bij programma’s van de publieke omroep. Die hitte in Nederland ook. En toen moest Laat op één, een programma van de knetterlinkse KRO-NCRV, nog beginnen. Dat al in juni was aangekondigd dat Moussaid Jinek zou vervangen, was alle boosmensen ontgaan.

Moussaid (34) is antropoloog, journalist en programmamaker. Haar moeder is Nederlands-Oostenrijks, haar vader Marokkaans. Eerder dit jaar stapte ze van de NTR – waar ze het discussieprogramma De Nieuwe Maan presenteerde – over naar
KRO-NCRV (Brandpunt +).

Nadia Moussaid in de talkshow Laat op één. Beeld Geen

Zonder een spoor van zenuwen stapte ze maandag in de schijnwerpers – en wonderlijk genoeg ook zonder enige introductie. Haar naam werd genoemd noch getoond. Moussaid zei dat Eva Jinek met zwangerschapsverlof was en dat zij de komende vijf weken de honneurs zou waarnemen. Dat was het. Daarna begon ze gewoon. Dat deed ze overtuigend, vrolijk en alert, schijnbaar zonder enige moeite en ingetogener dan Jinek.

Het werd haar in de eerste drie uitzendingen niet al te moeilijk gemaakt; niet door de eigen redactie en niet door de gasten. Niet één onderwerp had controversiële trekjes. Elke avond werd een nieuw tv-programma besproken, het ging over de droogte en over vakantiedrukte, Jaïr Ferwerda maakte filmpjes waar hij zelf het hardst om moest lachen en Peter R. de Vries was er, want zo hoort het nu eenmaal.

Het programma van Moussaid werd het niet. Laat op één is Jinek zonder Jinek. Aan het format van het programma is nauwelijks iets veranderd, logischerwijs. Op 3 september staat Jeroen Pauw alweer klaar. Ook vanwege haar relatieve onbekendheid zou Moussaid een te voorbarige programmatitel zijn geweest. Wat niet wegneemt dat ze een eigen programma verdient, als natuurtalent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.