Nachtroer behelst een diepzinnige als springerige werkelijkheid

Bij de Belgische Charlotte Van den Broeck (1991) is taal niet alleen een instrument om de wereld aan banden te leggen. Zij schept een eigen wereld waarin lichamen leestekens kunnen worden.

In het gedicht 'Hypostase' komt veel samen van wat haar tweede bundel, Nachtroer, behelst: een zowel diepzinnige als springerige werkelijkheid waarin waarneming en ervaring geen vastomlijnde begrippen zijn. Bron en verwezenlijkingen zetten zich tegen elkaar af. 'Hypostase' vangt aan met de bron van het schrijven, de wens om iets te veroorzaken tegen het zinloze duren in, een letter op papier:

Uit het wit een verhaal, aangeslagen letter

tegen het zinloze duren in

bijna wat we hadden willen zeggen, ergens

tussen opzet en uitkomst en hersenschors

werd de mond een prop

Het beeld van de mond die een prop is geworden, geeft uitdrukking aan het onvermogen te spreken, te zeggen wat je wilt zeggen. Te zeggen wat je moet zeggen. De prop is een verfrommeld stuk papier waarop de afgekeurde woorden van de schrijver staan, maar ook een adequaat middel om iemand de mond mee te snoeren. Van den Broeck wikt en weegt haar gedachten nauwkeurig. Daarnaast kan zij zich laten meevoeren door klank en associatie:

en gedachten zijn zo scherp soms het hoofd een besteklade, ik lig niet tussen de lepels

maar aan de snijkant van wat het denken in een punt dreef, het gedicht

altijd meer vlek dan woord, kaarsvet gestold tot koorts

kleur en adjectief voor elke klaplong Het gedicht besluit met de tekening van een lichaam dat zich op kan krullen tot een komma waarmee het leven samenvalt met het geschrevene. Er wordt ruimte gevonden en veroorzaakt in wat op de komma, op het inademen, moet volgen. Hierin schuilt een zekere toekomst:

maar duren doet het toch

dus krul het lichaam op tot komma na een uitroep of een bede, dat is eender

er zal plaats zijn, een hap naar adem lang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden